Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a semnat miercuri două scrisori prin care a confirmat acordarea Înaltului patronaj al președintelui României pentru Festivalul Internațional George Enescu,- ediția 2015 și pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, afirmând că aceste festivaluri și modernizarea Muzeului Național de Istorie a României se pot înscrie în rândul marilor proiectelor identitare de care are nevoie România.
„Astăzi am semnat două scrisori prin care am confirmat acordarea Înaltului patronaj al Președintelui României pentru Festivalul Internațional George Enescu, ediția 2015, și pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Alături de aceste mari festivaluri internaționale, modernizarea Muzeului Național de Istorie a României se poate înscrie în rândul marilor proiectelor identitare de care are nevoie România”, a declarat Iohannis la evenimentul „Muzeul Național de Istorie a României — Un Nou Început”, organizat cu ocazia Zilei Culturii.
El a arătat că marchează pentru prima oară în calitate de șef al statului Ziua Culturii.
„Ca președinte al României marchez pentru prima dată Ziua Culturii, o fac nu doar simbolic, printr-o vizită la Muzeul Național de Istorie a Românei, pentru că, alături de Banca Națională a României, Muzeul Național de Istorie este locul din centrul Capitalei ce semnifică în cel mai înalt grad temeinicia statului român din punct de vedere al culturii și al istoriei”, a spus Iohannis.
Potrivit lui, Muzeul de Istorie este „depozitarul tezaurului istoric și al mărturiilor fundamentale ale țării”.
Șeful statului a arătat că a vizitat expoziția de la muzeu unde a văzut originalele declarației de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 și Constituției Regatului României din 1923.
„Aceste documente sunt chei de boltă ale statului român modern păstrate în depozitele Muzeului Național de Istorie a României. Din păcate, aceste mărturii, ca și multe altele, nu pot fi arătate publicului decât rar, greu și parțial”, a afirmat Iohannis.
Șeful statului s-a arătat îngrijorat de faptul că MNIR se găsește în pericol, însă a spus că prin fondurile alocate instituției anul acesta situația se va schimba.
„De 15 ani, Muzeul Național de Istorie a României trăiește doar din expoziții permanente. Sunt îngrijorat de faptul că acest simbol al istoriei și culturii se găsește în pericol. Specialiști ne spun că muzeul ar rezista satisfăcător unui seism important, că nu asigură o conservare și o prezentare a patrimoniului la nivelul la care ar trebui să-l facă. De fapt, starea Muzeului Național de Istorie a României este reprezentativă pentru o bună parte a valorilor culturale ale națiunii, ce sunt îngrijite mai degrabă de oameni dăruiți, dar cu puteri limitate, decât de instituții. Nu este suficient doar să afirmăm libertatea de creație și accesul neîngrădit la cultură ca drepturi fundamentale, constituționale fără a fi susținute de mecanisme de sprijin ale creației, fără programe constante și predictibile de finanțare a protejării patrimoniului, care ocolesc decizia politică partizană, rămânem doar în sfera propagandei”, a mai declarat șeful statului.
Iohannis a subliniat că acest lucru trebuie să se schimbe, afirmând că se bucură să constate că această schimbare are bune șanse să înceapă la MNIR, unde, prin inițiativa direcțiunii și cu voința Parlamentului, instituția are în 2015 fonduri care permit începerea proiectării modernizării și consolidării clădirii.
Președintele Iohannis a subliniat că va urmări îndeaproape eforturile conducerii pentru ca anul 2015 să constituie un nou început pentru Muzeul de Istorie, astfel încât el să poată fi funcțional cu ocazia Centenarului României Moderne, la 1 Decembrie 2018.
El a transmis că va sprijini proiectele în domeniul Culturii.
„În mod special, în această zi, doresc să vă încurajez în proiectele dumneavoastră. Așa cum le doresc tuturor celor care adaugă culturii României. Vă voi fi alături și chem toți factorii implicați, de la autorități la experți și la întreg mediul cultural, să vi se alăture după puteri și atribuții”, a adăugat șeful statului.
La finalul discursului, președintele Iohannis a semnat și ștampilat panoul filatelic care cuprinde întregul poștal „Ziua Culturii Naționale”, emis cu ocazia zilei de 15 ianuarie. Șeful statului a ținut să precizeze că și-a mai pus semnătura pe o astfel de ediție filatelică, emisă cu o ocazie specială. El a indicat că a mai făcut acest lucru cu ocazia Capitalei Culturale Europene Sibiu 2007.
„Dacă acest proiect al nostru, cu Centenarul culturii române, va deveni realitate, ne vom aminti cu mare plăcere și de acest moment”, a mai afirmat Klaus Iohannis.
La eveniment au mai participat ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, directorul MNIR, Ernest Târnoveanu, parlamentarii Florin Alexe, Radu F. Alexandru și Gigel Știrbu.