Rețeaua de distribuție prin intermediul căreia 783 de de localități din România vor fi conectate la Internet până la sfârșitul anului 2015, va avea o lungime de aproape 4.900 de kilometri, a anunțat, joi, într-un comunicat de presă, Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/.
Conectarea la Internet în bandă largă /broadband/ a celor 783 de localități va fi implementată în cadrul proiectului ‘Ro-NET: Construirea unei infrastructuri naționale de broadband în zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale’ și în care MSI are calitate de aplicant-beneficiar începând cu data de 18 decembrie 2014.
Proiectul este co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională și are o valoare totală de 377.838.279,59 lei, din care asistența financiară nerambursabilă /FEDR/ este de 252.281.871,95 lei.
Derulat pe parcursul a 11 luni, Ro-NET vizează construirea unei infrastructuri naționale de comunicații de bandă largă în scopul furnizării de servicii de comunicații electronice în zone rurale defavorizate, care, în acest moment, nu au acoperire pentru servicii de internet de mare viteză.
Proiectul RO-NET va acoperi 783 dintre cele 2.268 de localități identificate în urma unui studiu de fezabilitate ca ‘zone albe’, cu eșec de piață, în care operatorii nu aveau planuri să investească.
Conform sursei citate, proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban și rural, aducând internetul în bandă largă mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodării cu circa 400.000 de locuitori, în jur de 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice. Noua rețea de distribuție va avea aproximativ 4.843 km.
‘Prin extinderea rețelei de broadband, promovăm creșterea economică în localitățile vizate de proiect. Nu putem vorbi de reducerea decalajului digital dintre zonele urban și rural, de alfabetizare digitală, de o mai bună penetrare a serviciilor de e-guvernare decât în strânsă legătură cu dezvoltarea proiectului de broadband, RO-Net. Este un proiect de maximă importanță al Ministerului pentru Societatea Informațională și, totodată, o prioritate a Comisiei Europene, care a aprobat acest proiect la finalul anului trecut’, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informațională.
Cei doi operatori desemnați să implementeze proiectul în urma licitației organizate de MSI, Telekom Communications și Telekom Mobile, vor finaliza implementarea infrastructurii de tip backhaul în cadrul perioadei eligibile a programului de finanțare care se încheie la 31 decembrie 2015.
Potrivit contractului, MSI a concesionat companiilor câștigătoare dreptul de utilizare a infrastructurii construite, pentru o perioadă de 18 ani. În acest interval, cele două companii vor asigura, de asemenea operarea și mentenanța infrastucturii.
Infrastructura va rămâne în proprietate publică și va fi disponibilă la nivel wholesale pentru orice operator interesat să furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.
La începutul lunii noiembrie 2014, Comisia Europeană a aprobat contribuția financiară pentru proiectul Ro-Net, în valoare de aproximativ 85,6 milioane de euro, prin care 783 de localități identificate ca ‘zone albe’ vor beneficia de internet broadband.