57% dintre bucureşteni consideră mai mare consumul de droguri din România comparativ cu alte ţări

57% dintre cetăţenii Municipiului Bucureşti consideră că în România consumul de droguri este unul de amploare comparativ cu alte state, relevă studiul „Percepţii asupra consumului de droguri”, dat publicităţii marţi de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde.

29% au răspuns că nu consideră că în România consumul de droguri este unul de amploare comparativ cu consumul din alte ţări, 12% nu au putut aprecia, iar 2% nu au răspuns.

La întrebarea „Dumneavoastră personal ştiţi pe cineva apropiat care consuma ocazional sau permanent droguri uşoare sau puternice?”, 21% au răspuns afirmativ, 66% negativ, 11% nu putut aprecia, iar 2% nu au răspuns.

76% dintre cei care au răspuns sondajului consideră că în România nu ar trebui să se legalizeze drogurile uşoare, 16% au răspuns afirmativ, 7% nu au putut aprecia, 1% nu au răspuns.

Potrivit sondajului, 70% dintre respondenţi au declarat că ar trebui înăsprită legislaţia referitoare la consumul de droguri, 20% că nu ar trebui, 9% nu au put aprecia, 1% nu au răspuns.

La întrebarea „Credeţi ca în situaţia tragicului accident din Judeţul Constanţa, unde un tânăr aflat sub influenţa stupefiantelor a omorât cu maşina alţi doi tineri, poliţia a acţionat corect?”, doar 18% dintre respondenţi au răspuns afirmativ, 63% negativ, 18% nu au putut aprecia, iar 1% nu au răspuns.

52% dintre persoanele care au răspuns sondajului au declarat că nu cred că activitatea poliţiei este una în slujba cetăţeanului, 40% au răspuns afirmativ, 7% nu au putut aprecia, 1% nu au răspuns.

La întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere tânărul drogat care a ucis cu maşina alţi doi tineri va fi găsit vinovat de justiţie?”, 57% dintre respondenţi au răspuns afirmativ, 30% negativ, 11% nu au putut aprecia 2% nu au răspuns.

La întrebarea „În opinia dumneavoastră, din câte ştiţi sau aţi auzit, există poliţişti care solicită mită pentru a trece cu vederea unele abateri de la lege?”, 63% dintre persoanele participante la studiu au răspuns afirmativ, 21% negativ, 13% nu au putut aprecia, 3% nu au răspuns.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 710 de subiecţi în perioada 24 – 26 august.

Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă (18 ani şi peste) la nivelul Municipiului Bucureşti.

Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,4%. AGERPRES