Președintele PMP, Elena Udrea, i-a adresat marți președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care-i cere să inițieze consultări cu partidele politice pe problema creditelor în franci elvețieni.
Demersul PMP este motivat în preambulul scrisorii remise AGERPRES de faptul că „evoluțiile de pe piețele financiare din ultima perioadă, mai ales valorizarea accentuată a francului elvețian în raport cu moneda națională, au evidențiat, poate mai mult ca niciodată de la ieșirea României din recesiune economică în anul 2011, fragilitățile sistemului bancar românesc și pericolele sociale și economice pe care acestea le generează.”
„PMP vă solicită să inițiați o nouă serie de consultări cu partidele politice (parlamentare sau neparlamentare, dar care au fost validate prin vot de români) pentru a genera un acord față de această problemă. (…) Această situație a creditelor neperformante poate genera un colaps al sistemului bancar, dar și ruinarea vieții a sute de mii, dacă nu milioane de români care au împrumuturi sau au girat pentru acestea. În plus, fără creditare, România ar putea ajunge din nou în recesiune și statul ar trebui să intervină (așa cum s-a întâmplat în 2009, prin împrumutul de la FMI) pentru a salva băncile „, se arată în scrisoarea adresată șefului statului, semnată de președintele PMP.
Totodată, în scrisoare, Elena Udrea reiterează faptul că PMP intenționează să introducă un amendament la o lege deja existentă în Parlament prin care persoanele fizice să poată să-și convertească împrumuturile din valută în moneda națională folosindu-se cursul de la momentul acordării creditului plus/minus 20%, punând astfel în acord legislația națională cu directiva europeană 17 pe 2014, care reglementează tocmai aspectele legate de fluctuațiile cursurilor de schimb ale monedelor.
În textul aceluiași document, se precizează că, potrivit datelor oficiale ale Băncii Naționale a României, „la sfârșitul lunii noiembrie 2014, existau restanțe la creditele bancare în valoare de 10,820 de miliarde de lei la împrumuturile în moneda națională și de 15,998 miliarde de lei la împrumuturile la creditele acordate în valută”.
„În total, vorbim de aproape 6 miliarde de lei (peste 4% din Produsul Intern Brut) în credite pe care românii, din varii motive, nu mai pot să le achite. În total 178.187 din 825.921 de credite acordate aveau întârzieri la plată de peste 30 de zile. Adică 21,57% dintre împrumuturi se dovedesc a fi neperformante. Acestea sunt cele mai mari cifre din întreaga Uniune Europeană, în condițiile în care nivelul performanțelor bancare este comparabil cu cel din țări africane în curs de dezvoltare. Pe acest fond, devalorizarea monedei naționale nu va face decât să crească numărul împrumuturilor care nu mai sunt plătite sau au întârzieri foarte mari la plată”, se susține în aceeași scrisoare.