Premierul Shinzo Abe cere eliberarea imediată a ostaticilor japonezi

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a cerut marți eliberarea imediată a celor doi ostatici japonezi, pe care gruparea Statul Islamic (SI) amenință că-i va executa într-o nouă înregistrare video, și refuză să cedeze în fața jihadiștilor care cer 200 milioane de dolari, relatează AFP.

”Sunt indignat foarte mult de un astfel de act. Cer ferm să nu se facă nici un rău ostaticilor și ca ei să fie eliberați imediat”, a declarat Abe presei la Ierusalim.

”Comunitatea internațională nu va ceda în fața terorismului și trebuie să facem în așa fel încât să cooperăm” împotriva acestei amenințări, a spus Shinzo Abe într-o conferință de presă, începută cu o întârziere de peste o oră din cauza luării de ostatici.

Shinzo Abe a dat asigurări că Japonia, în pofida luării de ostatici, nu-și va anula ajutorul nemilitar de 200 de milioane de dolari promis țărilor afectate de expansiunea Statului Islamic, care comite tot mai multe atrocități în Irak și Siria. ”Această poziție nu se va schimba absolut deloc”, a afirmat Abe, subliniind destinația umanitară a ajutorului promis.

Ajutorul japonez este invocat în înregistrarea video atribuită Statului Islamic pentru a justifica amenințările împotriva celor doi ostatici. În înregistrare, a cărei autenticitate n-a fost stabilită oficial, un individ cu cagulă și îmbrăcat în negru, având în mână un cuțit, stă între doi ostatici îmbrăcați în portocaliu. Exprimându-se în engleză, el îi dă un termen de 72 de ore Japoniei pentru a plăti o răscumpărare de 200 milioane de dolari, în caz contrar cei doi ostatici vor fi uciși.