ARB: Legea insolvenței persoanelor fizice nu se justifică fără un studiu de impact

O lege a insolvenței persoanelor fizice nu se justifică fără un studiu de impact prealabil și trebuie să avem grijă să nu creeze un hazard moral, a declarat, miercuri, într-o conferință de specialitate, Radu Grațian Ghețea, președintele Asociației Române a Băncilor și președintele CEC Bank

‘În cazul insolvenței persoanelor fizice, lucrurile se clarifică pe zi de ce trece. ARB are ceea ce se numește un dosar cu pozițiile exprimate vizavi de diversele inițiative legislative. Încă de când a apărut prima inițiativă legislativă privind insolvența persoanelor fizice am avut de la început o reticență. Ulterior, ne-am nuanțat poziția și am spus că este nevoie de o Lege a insolvenței persoanelor fizice, dar trebuie să vedem dacă există cadrul juridic necesar. Trebuie să avem grijă ca prin această lege să nu se creeze un hazard moral, în sensul că unii dintre împrumutați să nu profite nejustificat de această lege. Fără un studiu de impact, o Lege a insolvenței fizice nu se justifică. După ce va fi făcut acest studiu se va vedea dacă această lege, normală pentru o țară din Uniunea Europeană, trebuie adoptată’, a spus Ghețea.

Acesta a menționat, totodată, că în ceea ce privește restructurarea creditelor, ideea nu este respinsă de către ARB, dar este nevoie de implementare normelor de aplicare.

‘Pentru restructurarea creditelor nu am respins această idee, dar am spus că implementarea ei necesită norme de aplicare. Acum lucrurile se pare că sunt pe un făgaș bun. Proiectul de modificare a Ordonanței a fost transmis la Parlament de ministrul Darius Vâlcov. În principiu, au apărut noi lucruri care simplifică niște semne de întrebare pe care le aveam. Eu sugerez că fiecare client trebuie să meargă la bancă și să încerce să găsească cu aceasta soluția cea mai potrivită (…) Ne găsim astăzi într-o situație destul de efervescentă care reflectă tocmai lipsa de cunoștințe și de informație care există în România la nivelul consumatorului, consumator care se vede în situația de față să aibă probleme în îndeplinirea angajamentelor pe care și le-a luat față de bancă. Pe de altă parte, există și foarte multe persoane juridice care au probleme de acest gen. Deci, ducem lipsă de informații în domeniul financiar. În afară de persoane fizice, și persoanele juridice au nevoie de multe informații financiare’, a afirmat șeful ARB.

Ghețea a precizat că, în cursul zilei de mâine /joi, 29 ianuarie 2015, n.r./, ARB se va întâlni cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional /FMI/ pentru a discuta pe teme specifice.

Academia de Studii Economice (ASE) și Asociația Română a Băncilor (ARB) au parafat, miercuri, un protocol de colaborare în cadrul seminarului „Impactul educației financiare în dezvoltarea economică a României”.

Protocolul, semnat de către Radu Grațian Ghețea, președintele ARB și președintele CEC Bank, și prof. univ. dr. Pavel Năstase, rectorul ASE din București, prevede o serie de obiective, ce se referă la educația studenților din cadrul ASE, în special din Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, în domeniul financiar-bancar. Practic, ASE va organiza pentru proprii studenți o serie de conferințe de specialitate ce vor fi susținute de către reprezentanți ai sistemului bancar din România.