Paratrasnet

CALUL TROIAN PAȘTE DIN EUROPA

Adi Cristi
Adi Cristi

Grecia încearcă să-și reinventeze ”Calul Troian”, făcând responsabilă Europa pentru împrumuturile financiare, cu ajutorul cărora a reușit să reziste în ultimii cinci ani. Noul premier al elenilor, Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza, vrea să-i salveze pe greci din ”batjocura și umilința” la care, crede el, au fost supuși.

De fapt, grecii doresc astăzi, în viziunea câștigătoare a ultimilor alegeri parlamentare,  să ignore bunul simț, care ar trebui să le amintească o spusă a lui Seneca: ”Ceea ce nu oprește legea, oprește bunul simț”. Evident, în acest caz, există și o întrebare retorică: ”Care bun simț?

Un împrumut asumat și asigurat printr-o serii de condiții de austeritate, nu are cum să fie o sursă de umilință și de batjocură, care să arunce Grecia în brațele creditorilor. O țară nu poate să dea faliment. O țară nu poate să fie scoasă la mezat, așa cum se poate întâmpla cu o firmă, sau pedepsită, așa cum s-ar putea întâmpla cu un rău platnic. O țară aflată în imposibilitatea de a-și onora angajamentele nu poate să fie decât o sursă de neîncredere, mai ales pentru poporul acesteia. Ei sunt primii care suferă, ei sunt primii care ar trebui să conștientizeze faptul că un acord asumat trebuie nu numai respectat, cât mai ales onorat în termenii dictați de demnitatea ta ca neam, ca țară, ca decisivă comunitate implicată în arhitectura actuală a Europei, nu doar sub forma celui care stă cu mâna întinsă să primească bani, cât și în ipostaza celui care produce, a celui care contribuie și el la bunăstarea dorită a Europei.

Grecia are fundamentul antic al civilizației, dar și al spiritului olimpic, spirit ce nu doar îl preamărește pe câștigător, cât mai ales pe cel care decide să participe la întrecere. ”Ai câștigat, continuă! Ai pierdut, continuă!”

Grecii au învățat popoarele lumii să fie prezente în viața reală, să ofere competiției grila sistemului axiologic, singura care poate să ordoneze lucrurile în funcție de valoare, oferindu-ne astfel șansa de a fii cei mai buni într-o întrecere care are ca scop final apropierea noastră, solidaritatea, unitatea în jurul faptelor care ne reprezintă, indiferent de performanțele sau de lipsa de performanțe aduse astăzi în postura unui decont stupefiant.

Grecia este din nou scoasă la tablă. Trebuie să dea un examen de conștiință, dar mai ales de pragmatism. Se poate spune că există pericolul de ”a fi pusă la zid”. O astfel de situație absurdă, dar reală vine să adune pe toți creditorii în postura celui care sfâșie bucată cu bucată din matca civilizației omenești, din teritoriul în care a fost inventată civilizația modernă, pe ruinele celei antice. Vorbim despre Platon, Socrate, dar și despre Diogene, cel care nu a ezitat să meargă prin cetate cu o lumânare aprinsă pentru a-l întâlni pe acel om îmbrăcat în haina omeniei și mai puțin în blana animalului de pradă. Grecii, prin glasul noului prim ministru Alexis Tsipras, exponentul politic al celor care au găsit o soluție de aparentă ieșire din criză economico-financiară a țării, vrea să propună Europei să nu-și mai plătească creditele în integritatea lor pentru că pur și simplu nu au bani. În viziunea acestui tânăr politician contează mult mai mult decât orice binele conaționalilor săi. Binele poporului său care nu mai poate să fie supus unor aberante, în viziunea sa, măsuri de austeritate, chiar dacă, și el o recunoaște, Grecia nu poate să producă atât cât îi trebuie să consume.

De fapt, grecii de-a lungul istoriei au fost învățați să nu plătească taxe și impozite, de fapt să nu alimenteze bugetul de stat prin astfel de contribuții directe, fie ca agent economic, fie ca persoană fizică. Chiar dacă venitul pe cap de locuitor este de aproape 30.000 de dolari, cei puțin peste 11 milioane de greci trăiesc într-o țară al cărui Produs Intern Brut plasează Grecia pe locul 29 în rândul țărilor lumii.

Aceasta este țara în care victoria partidului Syriza marchează respingerea modelului promovat de cancelarul german Angela Merkel pentru economiile din zona euro. În discursul său după anunțarea victoriei formațiunii Syriza, Alexis Tsipras a promis să coopereze cu liderii țărilor din zona euro pentru ”o soluție corectă și reciproc avantajoasă, dar a precizat că mai presus de orice vor fi cetățenii greci. „Principala noastră prioritate este ca țara și poporul nostru să își recapete demnitatea pierdută, a explicat liderul Syriza.

Atenție la darurile grecești cu care aceștia vor încerca să îmbuneze nervozitatea europenilor față de acest pericol de a pierde cele peste 400 de miliarde de Euro date Greciei să iasă la suprafață.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button