Iurie Leancă, desemnat de președintele Timofti candidat la funcția de premier al Republicii Moldova

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat miercuri, prin decret prezidențial, pe premierul în exercițiu Iurie Leancă drept candidat oficial la funcția de șef al noului guvern, a anunțat serviciul de presă al președinției de la Chișinău, citat de Moldpres.

Desemnarea lui Iurie Leancă survine după ce președintele Timofti a avut consultări cu toate fracțiunile parlamentare. Candidatura lui Iurie Leancă a fost propusă în cadrul acestor consultări de cele două partide care au constituit recent o coaliție parlamentară minoritară — Partidul Liberal Democrat (PLDM) și Partidul Democrat (PD).

Potrivit Constituției, candidatul desemnat pentru funcția de premier are la dispoziție 15 zile pentru a-și forma echipa și a cere votul de încredere al parlamentului.

Pentru a fi învestit, noul guvern are nevoie de sprijinul majorității deputaților, adică de cel puțin 51 de voturi. PLDM și PD dețin împreună 42 de mandate din totalul de 101 ale parlamentului, cele două formațiuni din coaliția minoritară mizând pe o parte din voturile liberalilor, excluși din alianța recent constituită. Comuniștii au declarat deja că nu vor vota pentru un guvern minoritar condus de Iurie Leancă.