Geoană: Vom avea în următoarele două săptămâni o nouă majoritate parlamentară și un nou guvern

Senatorul Mircea Geoană a afirmat, duminică, la lansarea Grupului de inițiativă pentru Noul Proiect Social Democrat, că în următoarele două săptămâni va exista o nouă majoritate parlamentară și un nou guvern, iar „sultanatul politic al lui Victor Ponta se va încheia”.

„Da, vom avea în următoarele două săptămâni, cu grupul de parlamentari, de inițiatori și cei care vor veni alături de noi, o nouă majoritate, vom avea un nou guvern, și vreau să va asigur ca ne vom bate pentru principiile și valorile noastre și le vom propune în locul sultanatului politic pe care ‘Era Ponta’ l-a propus, în care o familie politică extinsă acaparează toate funcțiile din stat și guvern. Sultanatul politic Ponta se va încheia în câteva săptămâni și este o mare eliberare pe care o vom da acestei țări și celor care votează social-democrația. (…) Ponta este ca și plecat, la revedere, problema este ce punem în loc”, a declarat Geoană, duminică, la Romexpo, în deschiderea evenimentului de lansare a noului său proiect politic.

Potrivit acestuia, dacă nu va continua lupta împotriva corupției, România va fi condamnată la subdezvoltare.

Geoană a enumerat cinci principii fondatoare care stau la baza noului proiect, lansat duminică.

Astfel, el dorește coborârea pragului de semnături de la 100.000 la 10.000 pentru cetățenii care doresc să inițieze proiecte legislative și de la 500.000 la 100.000 pentru modificarea Constituției, „pentru a permite românilor să promoveze legea fundamentală”.

Un al treilea principiu este inițierea unui proiect de lege conform căruia, înainte de orice numire în funcții executive sau la orice candidatură politică, să existe un control din partea ANI, DNA, SRI.

” Vrem să punem oameni cinstiți în fruntea țării, nu se mai poate așa”, a argumentat senatorul Geoană.

Ultimele două principii se referă la criteriul de profesionalism și la introducerea indexului de progres social în statistici.

„Cum să conduci o țară cu oameni care nu știu meserie, care se pricep la toate? Cu mulți habarniști, care își iau doctoratele prin plagiate ridicate apoi prin ordonanțe de urgență? Da, vom înființa o academie social-democrată, ‘Constantin Titel Petrescu’, pentru a da șansa unor oameni pregătiți, dar vom introduce și un concurs de dosare”, a spus Geoană.

Fostul președinte al PSD a apreciat că, în acest moment, cartelul partidelor tradiționale este „pe cale să facă implozie”.

„Cum putem să stăm deoparte, oameni de stânga, de dreapta sau care nu au o convingere politică conturată, să vedem cum se prăbușește o națiune? Cum putem să nu înțelegem că acest cartel al corupției, care a luat prizonieri aproape tot ce înseamnă structură politică, va fi lăsat să se perpetueze ca o formă de aceeași Mărie cu altă pălărie? Țara noastră este condamnată pe termen scurt și mediu la dispariția neamului românesc. (…) Da, este un cartel al partidelor tradiționale care este, în acest moment, pe cale să facă implozie. (…) Vă spun cu toată convingerea, după o matură și serioasă gândire, că, dacă vrem să dăm stângii românești șansa unui nou început, nu mai poți construi o casă sănătoasă pe o fundație strâmbă, plină de igrasie și care are in acest moment o problemă de legitimitate, care nu mai poate fi compensată prin soluții paleative, rebranding sau prin ce mai încearcă să facă actuala conducere a PSD dând vina pe altcineva”, a susținut Mircea Geoană.

El a calificat PSD ca fiind „un partid complet nedemocratic în care le este frică oamenilor să vorbească”.

„Și, da, sunt mândru de colegii mei curajoși, care sunt astăzi aici, și sunt mult mai mulți cei care ne vor urma. (…) Începutul lunii martie va însemna un nou guvern, o noua majoritate”, a adăugat Geoană.

Fostul președinte al PSD mai spune că un proiect de țară credibil nu poate exista fără stânga, de care au nevoie cel puțin jumătate dintre români, proiect care să pornească de la baza liberală promovată de președintele țării — „România lucrului bine făcut”.

Peste 1.000 de persoane participă duminică, la Romexpo, la lansarea grupului de inițiativă a Noului Proiect Social Democrat, inițiat de Mircea Geoană și Marian Vanghelie.

Alături de inițiatori, se află o serie de parlamentari între care Oana Niculescu Mizil, Radu Popa, Dan Tătaru, Cătălin Croitoru, Petre Petrescu, Florentin Gust, Valer Marian. Între inițiatorii grupului, se mai află consilierii lui Mircea Geoană și Marian Vanghelie, Ana Cătăuță și Bogdan Georgescu.