NATO aprobă înființarea a șase centre de comandă în Europa de Est și crearea unei forțe de 5.000 de militari

NATO a aprobat joi o întărire a capacităților sale în estul Europei, creând o nouă forță de reacție rapidă de 5.000 de militari și șase ‘centre de comandă’ în regiune, a anunțat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania și Marea Britanie au acceptat să fie primele țări care vor participa la această nouă forță ‘vârf de lance’, a precizat Stoltenberg la finalul unei reuniuni a miniștrilor apărării din țările NATO. Aceasta trebuie să fie operațională în 2016.

‘Este un răspuns la acțiunile agresive ale Rusiei, care a încălcat legea internațională și a anexat Crimeea’, a afirmat Stoltenberg la sosirea la reuniunea miniștrilor de externe ai apărării din țările NATO.

‘Am decis că această forță de reacție foarte rapidă va fi compusă dintr-o brigadă terestră de circa 5.000 de oameni’, a precizat el după reuniune, subliniind că această forță va fi susținută de componente aeriene și maritime și de forțe speciale.

‘Am convenit să deschidem imediat șase centre multinaționale de comandă și control în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România’, a mai spus Stoltenberg. ‘Dacă va surveni o nouă criză, acestea vor garanta că forțele naționale și ale NATO provenind din întreaga Alianță vor fi capabile să acționeze concertat de la început’, a adăugat el.

Aceste centre de comandă vor servi la desfășurarea forței ‘vârf de lance’ dacă NATO decide să lanseze operațiuni în aceste țări apropiate de Rusia, care se îngrijorează de politica Moscovei, notează France Presse.

‘Centrele de comandă vor ușura desfășurarea forței de intervenție rapidă, dar vor susține și planificarea apărării colective și vor ajuta la coordonarea acestor exerciții’, a explicat Jens Stoltenberg.

Germania, Danemarca și Polonia au acceptat să colaboreze pentru a stabili la Szczecin, în vestul Poloniei, cartierul general care va coordona acțiunea noilor centre de comandament.