Întrevedere a ministrului Aurescu cu Ellen Tauscher, vicepreședinte al Centrului Brent Scowcroft de Securitate Internațională

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut sâmbătă, în marja Conferinței internaționale de securitate de la Munchen, o întrevedere cu Ellen Tauscher, vicepreședinte al Centrului Brent Scowcroft de Securitate Internațională, membru în Comitetul de conducere al Consiliului Atlantic al Statelor Unite și fost negociator șef pentru Acordul dintre România și SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice în țara noastră.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, cu acest prilej a avut loc un schimb de opinii privind evoluțiile de securitate din vecinătatea estică, precum și în legătură cu aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.

Șeful diplomației române i-a mulțumit lui Ellen Tauscher pentru activitatea desfășurată în relația cu România, arătând că proiectul strategic de amplasare a Facilității Aegis Ashore a SUA în România se apropie de final, prin operaționalizarea în 2015 a Bazei Militare Deveselu și integrarea ei în sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, menționează MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, în acest context, potențialul important oferit de cadrul strategic de cooperare dintre cele două țări, care permite dezvoltarea de proiecte cu impact regional, inclusiv în mediile academice și neguvernamentale. „Referindu-se la actualul context regional, marcat de criza din Ucraina, asemenea proiecte pot avea în vedere menținerea atenției asupra evoluțiilor din regiunea Mării Negre”, notează MAE.

Ellen Tauscher a apreciat schimbul deschis de opinii cu demnitarul român și propunerile pentru proiecte de interes, cu valoare adăugată la nivel național și regional.