BULETIN INFORMATIV IPJ Iași

hotiAtenție la falșii angajați EON

În dimineața zilei de 08.02.2015, poliția a fost sesizată de o bătrână, de 74 de ani, din Iași despre faptul că în ziua de 07.02.2015, în intervalul orar 12:30-13:30, a primit în locuinţa sa un tânăr necunoscut care a afirmat că este lucrător EON Gaz şi trebuie să aerisească conducta de gaz ca urmare a unei avarii în zonă. Ulterior, după plecarea acestuia, a constatat sustragerea sumei de 3000 lei dintr-un şifonier din dormitor. Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit că furtul a fost comis de o a doua persoană, care a pătruns în locuinţă în timp ce persoana vătămată se afla în bucătărie cu ,,angajatul EON” care verifica aragazul. A fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

Aceşti infractori, pe care noi îi denumim FALŞI VIZITATORI, acţionează  prin distragerea atenţiei sau atribuirea unor calităţi false şi astfel încearcă să ajungă în casele oamenilor pentru a le fura banii sau bunurile de valoare. Acest tip de infractor este politicos şi pretinde a fi un reprezentant al unor autorităţi publice, companii de gaze, apă sau electricitate. Face parte din categoria persoane convingătoare şi insistente. Poate fi bărbat, femeie sau chiar un copil. Cere un pahar cu apă sau vrea să se spele pe mâini. Alţi infractori oferă produse promoţionale sau la un preţ redus. De fapt, aceşti indivizi certaţi cu legea folosesc orice poveste pentru a intra în casa victimelor. Sunt cazuri în care poartă adesea salopete cu logo-ul companiei.

* * *

  • Victimele acestui gen de infractori fac parte din categoria persoanelor în vârstă, care sunt mai vulnerabile 
  • Bunurile sustrase sunt în general sume de bani, însă au fost cazuri în care au fost furate şi alte bunuri mici şi de valoare (telefoane, bijutierii)
  • Ce poveşti/metode folosesc infractorii pentru a pătrunde în locuinţa victimei
    • Metoda “E-ON”: infractorii pretind că sunt reprezentanţi ai companiilor de gaz, apă, electricitate, solicită accesul în locuinţă pentru verificări
    • Metoda “DETERGENTUL”: falşi vânzători care bat la uşa victimelor şi produse de curăţenie gratuite sau la preţuri promoţionale
    • Metoda “DERATIZARE”: sub motivul că sunt angajaţii unor firme care oferă servicii de deratizare primesc accesul în locuinţă
    • Metoda “CERŞETORII”: persoane care bat la uşile oamenilor, cerşesc sau solicită un pahar cu apă. Din această categorie fac parte în general femeile şi copii. 
  • Cum acţionează după ce pătrund în locuinţă
  • Distrag atenţia victimelor, le trimit în altă cameră pentru a aduce un anumit lucru, timp în care caută bani sau bunuri de valoare
  • Unii infractori lucrează în echipă: în timp ce primul distrage atenţia victimei (de exemplu, stau in bucătărie cu uşa închisă), cel de-al doilea pătrunde în apartament şi caută în celelalte camera
  • Unii infractori au obiceiul de a încerca şi uşile de acces în locuinţă. Dacă acestea nu sunt încuiate, sustrag bunurile care le găsesc pe holul apartamentului.

 

 

Mandat penal executat 

În data de 08.02.2015, o patrulă mixtă polițist-jandarm care acționa pe raza municipiului Pașcani a depistat pe  C.CONSTANTIN, de 32 de ani, din Pașcani care poseda mandat de executare a pedepsei închisorii emis de Judecătoria Paşcani, jud. Iaşi, având de executat 4 ani, 2 luni şi 20 zile închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie. A fost încarcerat în Penitenciarul Iaşi. 

 

Acțiuni pe linie de siguranță rutieră la sfârșit de săptămână 

În perioada 06 – 08 februarie 2015, polițiștii rutieri din cadrul IPJ Iași au organizat şi executat acţiuni pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și pentru disciplinarea participanților la trafic. Au fost aplicate 900 sancțiuni contravenționale în valoare de circa 202.500 lei. Circa o treime din amenzile aplicate (320) au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, restul pentru alte încălcari ale normelor rutiere (depășiri neregulamentare, neutilizarea centurii de siguranță etc.). Au fost reținute în vederea suspendării 55  de permise de conducere (dintre care viteză – 18, alcool – 2, depăşire – 10) și 7 certificate de înmatriculare reţinute. Totodată polițiștii rutieri au constat și 2 infracțiuni (conducere fără permis și fals privind identitatea).

Exemple:

  • Elena, de 29 de ani, din Iași a condus un autoturism pe DN 28, in localitatea Tomeşti, cu viteza de 70 km/h control radar pe limita legala de 50 km/h şi a efectuat manevra de depăşire a altui autovehicul, încălcând marcajul rutier simplu continuu care separa sensurile de mers. A fost sancţionată contravenţional cu amenda in valoare de 585 lei si i s-a reţinut permisul de conducere in vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioada de 30 de zile.
  • F. Sergiu, domiciliat in Rep. Moldova a condus un autotractor pe DN 28 A, raza loc. Costeşti, cu viteza de 82 km/h. pe un sector de drum limitat la 30 km/h. A fost sancţionat cu suma de 877 lei si a fost aplicată sancţiunea complementară de reţinere a permisului de conducere pt. 90 zile.