Boko Haram: Parlamentul din Niger votează în unanimitate pentru trimiterea de trupe în Nigeria

Parlamentul din Niger a aprobat luni seară în unanimitate trimiterea de trupe în Nigeria în cadrul forței regionale mobilizate pentru lupta împotriva grupării islamiste armate Boko Haram, relatează AFP.

„Rezoluția a fost votată în unanimitate: toți cei 102 deputați prezenți au votat pentru”, a declarat Mohamed Ben Omar, al patrulea vicepreședinte al Adunării.

„Această undă verde autorizează Nigerul să trimită circa 750 de oameni în Nigeria pentru a combate Boko Haram”, a explicat un alt membru al parlamentului sub acoperirea anonimatului.

Votul a avut loc în jurul orei locale 23.00 (22.00 GMT), „după peste două ore de dezbateri cu ușile închise” din cauza „caracterului de securitate foarte sensibil al chestiunii”, a precizat acest ales.

Nigerul, până acum câteva zile scutit de violențele comise de extremiștii islamiști nigerieni, este supus de joi, când Adunarea națională a anunțat organizarea acestui vot, unor atacuri repetate pe teritoriul său.

Ultimul dintre acestea a avut loc chiar luni, când cinci persoane au murit în orașul Diffa și alte cinci au fost grav rănite în urma exploziei unei bombe. Potrivit unor surse citate de Reuters, explozia ar fi fost provocată fie de un atac sinucigaș comis de o femeie, fie de detonarea încărcăturii unei mașini-capcană.

Președintele parlamentului, Amadou Salifou, a declarat de altfel, în deschiderea dezbaterii parlamentare, că votul se derulează în condițiile în care „cad bombe peste Diffa”, oraș situat la frontiera cu Nigeria.

„Au trecut mai mulți ani de când Boko Haram este aici. Azi, Boko Haram a devenit un monstru. Este necesar să ne organizăm pentru a pune capăt efectiv acestei amenințări”, a afirmat în cursul după-amiezii președintele Nigerului, Mahamadou Issoufou, care a inițiat rezoluția parlamentară.

Ciadul, Nigerul, Nigeria, Camerunul și Beninul s-au pus de acord sâmbătă să mobilizeze 8.700 de militari, cu 1.200 mai mult decât se anunțase inițial, în cadrul unei forțe multinaționale care să lupte împotriva Boko Haram. În prezent, Ciadul este deja angajată în lupte cu gruparea radicală islamistă în nord-estul Nigeriei.