Adi Cristi
Adi Cristi

CAPUL CONDUCĂTOR

Adi Cristi

Adi Cristi

Cu o voluptate greu de imaginat, decât pe teritoriile răzbunării, comisia juridică a Camerei Deputaților, dar și plenul acesteia, au aprobat cu un vot covârșitor arestarea preventivă a Elenei Udrea, răspunzând astfel cererilor formulate de DNA, de parcă acest tablou pătruns în categoria no comment, reclamă stringent comentariul: ”Cu Udrea la pușcărie”!

Nu fac parte din această categorie a exaltaților, a judecătorilor de weekend, care au și dat sentința înaintea trimiterii în judecată, în fața instanțelor de judecată, singurele în măsură să stabilească vinovății sau nevinovății. Există încă la noi furia generatoare de pedepse ad-hoc, memorate de istoria spațiului  mioritic,  în formula ”Capul lui Moțoc vrem!”. Vorbim deci despre ”Capul Udrei vrem!”

Această atitudine generalizată, prezentată a fi reprezentativă substituirii poporului român (ajuns gâfâind în acest început de mileniu III) cu această mulțime furioasă, care nu mai are răbdare sau încredere ca instituțiile statului de drept să-și facă treaba, are forța necesară pătrunderii în fibra oamenilor de rând, singurii care au capacitatea și forța necesar formării unui punct de vedere despre Elena Udrea, aceeași femeie care i-a impresionat plăcut în timpul alegerilor electorale. Acum toți și-o doresc în pușcărie, alături de Traian Băsescu. Putem vorbi, astfel, de un linșaj, de o nevoie de răzbunare, de a-ți face dreptate cu forțe proprii, fără a mai aștepta că aleasa lor să fie deferită Justiției.

Mult mai necesar, pentru siguranța noastră națională, ar fi dacă toți am lăsa instituțiile statului să-și facă treaba pentru care, să nu uităm, plătim destul de scump, față de salariul minim pe economie. Nu trebuie să uităm că un magistrat, cel care este chemat să facă dreptate în litera și spiritul legii, câștigă pe lună cel puțin zece salarii minime pe economie, în timp ce președintele României câștigă doar șapte salarii minime pe economie (sic!) Chiar și  numai pentru aceasta, magistrații ar trebui lăsați să-și facă treaba, așa cum, tot ei, ar trebui să fie pedepsiți, atunci când greșesc, de zece ori mai dur decât sentința nedreaptă pe care o dau unui amărât, care câștigă doar 975 de lei/ lună.

Eu nu fac parte din marea majoritate care dorește arestarea preventivă a Elenei Udrea, indiferent de cât de iminentă cred procurorii că este această măsură. Poziție minoritară pe care mi-o asum este fundamentată pe lipsa de încredere pe care încep să o am față de procurorii anchetatori, procurori prinși în lanțul dezvăluirilor Elenei Udrea, care acuză sistemul din interiorul ei, recunoscând că și ea este unul din artizanii acestuia, sistem care implică și include capii SRI, DNA și ICCJR. Arestarea preventivă a Elenei Udrea se dorește a fi un pumn în gură, pe care procurorii îl pun celei care a început să defecteze, să mărturisească modul în care funcționa acest sistem mafiot care lucra pentru Traian Băsescu! Izolarea Elenei Udrea înseamnă de fapt scoaterea din spațiul public a deputatului, ajuns din cel mai îndrăgit politician al lui Traian Băsescu în cel mai hăituit politician al României, pentru care, de exemplu, DNA a emis trei mandate de arestare preventivă în decursul a două ore (sic!). Această determinare a DNA de a o scoate din spațiul public pe Elena Udrea este un semn ciudat care nu poate decât să acuze direcția condusă de Laura Codruța Koveși, ea însăși intrând în triunghiul construit pentru a elimina de pe scena politică a țării pe acei politicieni incomozi, împotriva cărora mai există alte 50 de dosare instrumentate de serviciile secrete și predate președintelui Traian Băsescu (sic!), care nu au fost trecute în opisul de acte predate lui Klaus Iohannis, după cum avea să apară pe surse, surse contrazise imediat de Traian Băsescu. Există o întrebare nevinovată în toată această brambureală. Ce căutau dosarele lucrate de SRI și SIE în visteria lui Traian Băsescu, cum de altfel cum de anumite secrete de stat sunt acasă la Traian Băsescu, cum de altfel acesta recunoaște că este necesară o ștergere a acestora din calculatorul personal? De când se ocupă serviciile secrete de aceleași practici ale fostei Securități, prin ținerea sub observație a vieții private a politicienilor, contabilizându-le numărul de amante, discuțiile din familiile acestora, cu cine a jucat table cutare om politic la mare, cât a dat pe un pahar de cola, ce notă i-a luat odrasla la examenul de bacalaureat…

Elena Udrea trebuie ascultată mai mult de țară decât de procurori. Tot ceea ce spune ea acum, tot ceea ce probează din spusele ei, poate constitui materialul necesar începerii urmăririi penale împotriva celor care se fac vinovați de deturnarea legii în folosul unora, în fruntea cărora s-a aflat timp de zece ani Traian Băsescu.  Devirusarea sistemului devine astfel iminentă și fundamental pentru a asigura mai apoi un proces echitabil, corect, care să pună ordine în societate, începând cu capul conducător, care, iată este decis ”să-și apere mandatele”. Din off se aude murmurul mulțimii: La pușcărie! La pușcărie! Mihail Florian Coldea iese între timp basma curată de la audierile Comisiei SRI, audieri asupra cărora există suspiciuni de genul ”eu centrez, eu dau cu capul” Între timp, președintele Klaus Iohannis reușește predarea primei lecții de la catedra Parlamentului despre cât de importantă pentru el este această instituție a statului de drept, măcelărită de Traian Băsescu.