BCE a majorat finanțarea de urgență pentru băncile grecești la 65 de miliarde de euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să majoreze cu cinci miliarde de euro, până la 65 de miliarde de euro, plafonul liniei de finanțare de urgență a Băncii Centrale din Grecia (ELA), care poate fi acordată băncilor grecești, au declarat joi pentru AFP mai multe surse bancare.

Împrumuturile de care băncile grecești pot beneficia prin intermediul ELA de la Banca centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.

‘La o conferință telefonică organizată joi, BCE a decis să prelungească cu o săptămână linia de finanțare de urgență și de asemenea a decis să dea Greciei sumele pe care le-a solicitat’, a declarat o sursă din interiorul Băncii centrale a Greciei fără a dezvălui despre ce sumă este vorba. Însă, potrivit unei alte surse, plafonul pentru aceste fonduri de urgență a fost majorat cu cinci miliarde de euro. Săptămâna trecută acest plafon a fost fixat la 60 de miliarde de euro.

În mod normal, băncile grecești își asigură necesitățile de lichiditate de la Banca Centrală Europeană (BCE) însă creșterea retragerilor de depozite, după rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, le-a afectat lichiditatea. Finanțarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE.

Separat, Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a declarat că absența unui acord cu privire la planul de asistență a Greciei nu înseamnă automat că va fi suspendată furnizarea de lichidități în regim de urgență pentru băncile grecești. Nowotny a mai spus că programul ELA este supus unor revizuiri periodice iar următoarea decizie va fi luată la următoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE.