Recomandări editoriale

carti.Radu Mareș

Când ne vom întoarce

Editura Polirom

 

Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania (2010)

Premiul pentru proza al Filialei Cluj a USR (2010)

Premiul „Ion Creanga” al Academiei Romane (2012)

In anii 1930, tinarul agronom Gavril M. este trimis in lunca Nistrului pentru a pune pe picioare o ferma abandonata din nordul Bucovinei. Fire mohorita, framintat de vise si ginduri numai de el stiute, dar intreprinzator si cu mult curaj, „domnisorul”, cum ii spun lucratorii sai, descopera treptat regulile si oamenii unei lumi pe care e hotarit sa o readuca la viata. El va trebui sa infrunte nu doar amintirea austriacului Wagner, fostul administrator al fermei, pe care toti il considera o autoritate absoluta, ci si prejudecatile satenilor si propriile spaime provocate de momentele intunecate din trecut si de contactul cu lumea misterioasa intruchipata de tiganca Tina.

 

Gabriel Liiceanu

Declarație de iubire

Editura Humanitas 

„Paginile acestei cărţi s-au născut dintr-o idee simplă: fiecare om îşi alcătuieşte de-a lungul vieţii un edificiu afectiv. Măsura în care el este e dată de consistenţa acestui edificiu, de mâna aceea de oameni – ei nu pot fi mulţi – pe care
i-a preluat în el şi pe care i-a iubit fără rest, fără umbră, şi împotriva cărora spiritul lui critic, chiar dacă a fost prezent, a rămas neputincios. Aceşti oameni puţini care ne fac pe fiecare în parte să nu regretăm că suntem reprezintă, chit că o ştim sau nu, stratul de protecţie care ne ajută să trecem prin viaţă. Fiecare om face faţă la ce i se întâmplă pentru că este protejat în felul acesta. Fără acest zid de fiinţe iubite care ne înconjoară (indiferent că ele sunt sau nu în viaţă), noi nu am fi buni de nimic. Ne-am destrăma precum într-o atmosferă în care frecarea este prea mare. Sau ne-am pierde, ne-am rătăci pur şi simplu în viaţă. Dacă ura celorlalţi – covârşitoare uneori! –, invidia lor, mârşăvia lor sunt neputincioase este pentru că există câţiva oameni pe care îi iubim până la capăt.
Despre asemenea oameni este vorba în această carte. Ei poartă numele de Monica şi Virgil Ierunca, Noica sau Creţia, Sebastian sau Dragomir, Henri Wald, Andrei Pleşu sau Horia Bernea. Cu excepţia lui Mihail Sebastian, pe toţi ceilalţi
i-am întâlnit în carne şi oase şi ei sunt cei care mi-au construit sau mi-au influenţat destinul.“ (Gabriel LIICEANU)

 

Linda Maria Baros

Inotatoarea dezosata. Legende metropolitane

Editura Cartea Românească 

„Asa cum se inalta altadata, progresiv, microcosmosul intim al Casei din lame de ras, tot asa se construieste acum macrocosmosul urban in volumul Inotatoarea dezosata. Legende metropolitane. Cele sapte parti ale cartii – macadamul, zidurile, acoperisurile,podurile, subteranele, periferiile si drumurile de centura – recompun realitatea metropolitana, dar inainte de orice o remotiveaza, o elibereaza din menghina stereotipurilor. Se profileaza astfel un oras pe jumatate hyperrealist, pe jumatate fabulos, care, prin insasi existenta lui textuala, isi forjeaza propria mitologie. O noua mitologie urbana, radical stripping. Cind iesi in strada, dai de brigada canina, ii intilnesti pe cei care au dintii sparti cu ranga, vezi fetele care uzeaza turbinele trotuarelor si free-runnerii care sar de pe o coapsa pe alta. Cind iesi in strada, simti mina care rupe suturile, atasata ca o catusa de viziunea ei asupra poeziei.” (Linda Maria Baros)

 

Nicole C. Vosseler

Sub luna de șofran

Editura RAO 

Oxford, 1853. Maya Greenwood ascultă fascinată poveştile unui oaspete neobişnuit: Ralph Garrett, ofiţer al armatei britanice în India. Când acesta începe să o curteze, tânăra femeie îşi dă seama că o va aştepta în curând o viaţă aventuroasă în străinătate. Familia ei se opune acestei legături aşa că Maya fuge cu Ralph. Când el este trimis în Arabia, Maya cade în mâinie beduinilor. Acolo va înţelege ce înseamnă adevăratul Orient – şi trebuie să admită că şeful războinicilor deşertului, charismaticul Rashad al-Shaheen, i-a cucerit inima.