Danemarca a anunțat joi un pachet de măsuri cu un cost evaluat la aproape 150 de milioane de dolari pentru a sprijini activitatea antiteroristă a poliției și a serviciilor de informații, o decizie care intervine la câteva zile după atacurile criminale de la Copenhaga, relatează Reuters și DPA.
Din cele 970 de milioane de coroane (148 de milioane de dolari) alocate în plus, 415 milioane milioane sunt destinate colectării de informații privind amenințările teroriste de peste hotare, cum ar fi monitorizarea așa-numiților ‘combatanți străini’. De asemenea, în jur de 350 de milioane de coroane sunt destinate serviciilor de securitate, pentru activități de monitorizare pe internet, reacție la urgențe și pentru ameliorarea tehnologiei informației.
În același timp, este avută în vedere ameliorarea protecției pentru politicieni și alți demnitari și prevenirea radicalizării deținuților.
Nu în ultimul rând, colectarea de ‘informații relevante’ despre pasagerii avioanelor și înregistrarea cartelelor preplătite, au fost alte măsuri propuse de ministrul justiției, Mette Frederiken. Aceasta, împreună cu ministrul apărării, coordonează discuțiile cu opoziția pentru obținerea sprijinului parlamentar pentru adoptarea planului, a dezvăluit premierul danez.
Potrivit premierului Helle Thorning-Schmidt, suma ar urma să fie alocată în următorii patru ani pentru aplicarea unui plan în 12 puncte.
Partidele de opoziție au salutat măsurile, dar au precizat că acestea au fost adoptate după atacurile teroriste din ianuarie de la Paris, soldate cu 17 morți, și nu răspund preocupărilor apărute în urma atacurilor asupra unui eveniment dedicat liberei exprimări și a unei sinagogi din Copenhaga de weekendul trecut, în care au murit două persoane.
Media daneză a relatat afirmații ale unor polițiști care afirmau că sunt prost echipați și insuficient instruiți pentru a răspunde adecvat la atacuri de tipul celor care au avut loc sâmbătă după-amiază și duminică dimineață și în care au fost răniți cinci polițiști.
Potrivit unor informații din media, polițiștii trimiși să-l găsească pe atacator, tânărul de 22 de ani Omar Abdel Hamid El-Hussein, aveau veste antiglonț care nu li se potriveau prea bine și le-au fost necesare 30 de focuri de armă pentru a-l ucide.
‘După evenimentele din weekend, putem observa că există provocări suplimentare legate de echipament, veste antiglonț sau instruire pentru polițiști’, a declarat presei Lars Lokke Rasmussen, lider al Partidului liberal de opoziție.
Noua alocare anunțată după ședința de guvern de joi ‘nu reprezintă 100% soluția’, a adăugat el.