Malaezia condamnă utilizarea agentului neurotoxic VX în uciderea fratelui vitreg al liderului nord-coreean

Malaezia a condamnat vineri utilizarea agentului neurotoxic VX în uciderea, luna trecută, a lui Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-Un, informează agenția DPA.

„Ministerul de Externe condamnă ferm utilizarea unei astfel de arme chimice de către oricine, oriunde și în orice circumstanțe. Utilizarea acesteia într-un loc public ar fi putut pune în pericol publicul larg”, a declarat ministerul într-un comunicat.

„Malaezia nu produce, nu stochează, nu importă, nu exportă sau folosește (…) substanțe chimice toxice, printre care și VX”, a adăugat ministerul. „Malaezia a cooperat pe deplin cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) și a respectat în întregime toate obligațiile sale”, notează ministerul.

Miercuri, două femei — una din Indonezia și cealaltă din Vietnam — au fost acuzate de crimă pentru presupusa otrăvire a lui Kim după ce, la 13 februarie, i-au aruncat pe față cu VX la aeroportul internațional din Kuala Lumpur.

Joi, diplomatul nord-coreean Ri Ton-Il a insistat că Kim Jong-Nam nu a fost otrăvit, notând că Kim suferea de hipertensiune arterială și ar fi murit de un atac de cord.

Ri, fost ambasador adjunct al Phenianului la Națiunile Unite, a declarat că mostre ale substanței toxice găsite la autopsie ar trebui trimise la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) pentru evaluări suplimentare.

Între timp, un bărbat nord-coreean arestat în ancheta privind asasinatul a fost eliberat vineri și va fi deportat, potrivit presei locale malaeziene.