Europarlamentarul PNL Eduard Hellvig a fost propus, joi, de președintele Klaus Iohannis pentru postul de director al Serviciului Român de Informații.
„Ambele servicii secrete au rămas, în ultima perioadă, fără directori, atât SRI, cât și SIE, din motive diferite. În ultimele săptămâni, datorită unor evoluții în viața politică și în mediul public, SRI a fost de foarte multe ori în atenția publică. Am considerat că, în această perioadă, este nevoie ca la SRI să existe o echipă completă pentru a instaura calmul necesar acolo. Astfel, am decis să fac o nominalizare pentru poziția de director al SRI. În această seară, am semnat scrisoarea către președinții celor două Camere ale Parlamentului și l-am propus pe dl Eduard Raul Hellvig pentru poziția de director al Serviciului Român de Informații”, a declarat președintele Iohannis, la Palatul Cotroceni.
El a arătat că, în cursul zilei, a discutat cu liderii partidelor parlamentare, pe care i-a informat cu privire la intenția de a-l propune pe Eduard Hellvig la SRI, și că despre același subiect a vorbit și cu cei doi președinți ai Parlamentului.
Președintele Iohannis a explicat ce îl recomandă pe Eduard Hellvig pentru această poziție.
„Atunci când m-am gândit la o persoană pe care să o propun la SRI, am căutat pe cineva care este pregătit pentru o astfel de poziție, care are energia necesară, care cunoaște actorii politici, care are suficiente cunoștințe despre activitatea SRI și care este o persoană care să aducă calmul necesar. Pe de altă parte, am căutat o persoană care, pentru mine, reprezintă garanția unui parcurs de modernizare și de europenizare și pentru SRI. SRI a câștigat foarte mult ca și imagine publică în ultimii ani, a avut rezultate notabile și s-au făcut progrese semnificative. Toate acestea trebuie să fie duse mai departe de cel care va fi director al SRI și am convingerea că dl Hellvig va face aceste lucruri”, a arătat el.
Șeful statului a indicat că, probabil în cursul săptămânii viitoare, Parlamentul va lua în dezbatere numirea lui Eduard Hellvig la SRI.
Fostul director, George Maior, și-a înaintat, pe 27 ianuarie, demisia de la conducerea SRI președintelui Klaus Iohannis, care a acceptat-o.
Funcția de director SRI a devenit oficial vacantă pe data de 3 februarie când Parlamentul a votat un proiect de hotărâre în acest sens, cu 362 de voturi „pentru” și o abținere. Mai înainte, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului luase act, în aceeași ședință, de demisia lui George Maior din funcția de director al SRI.
Potrivit art.23 din Legea nr.14 din 24 februarie 1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații, SRI este condus de un director, cu rang de ministru.
Acesta este „numit de Camera Deputaților și Senat în ședință comună, la propunerea Președintelui României, în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să exercite controlul parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații, care va prezenta un raport în fata celor două Camere ale Parlamentului.”
Potrivit legii, la numirea în funcție, directorul depune, în fața Parlamentului, jurământul de învestitură.