„De ce eu?”, filmul inspirat de cazul Panait – proiecție de gală la Iași. Echipa filmului vine la Iași pe 1 martie

afis-Iasi_De-ce-eu-film-romanesc-casa-de-cultura-iasi-2015-255x180De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, va avea o proiecție de gală la Iașiduminică, 1 martie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților. La eveniment vor  lua  parte  regizorul  Tudor Giurgiu și  actorii  Emilian Oprea,  Mihai  Constantin, Andreea Vasile, Alin Florea, Liviu Pintileasa și  Mihai Smarandache.Filmul va fi proiectat la Casa de Cultură a Studenților și pe 27 și 28 februarie, de la ora 19.00. Biletele pot fi achiziționate înavans, începând din 19 februarie, din rețeaua Bilet.ro, iar de la Casa de Cultură a Studenților, doar în ziua fiecăreia dintre cele trei proiecții, de la 16.00.

De ce eu? a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin și rulează în cinematografele din România din 27 februarie. În Iași, va putea fi vizionat din 27 februarie la Cinema City Iulius Mall și Cinema Republica. Actori ieșeni în De ce eu? Patru dintre actorii care se vor întâlni cu publicul ieșean pe 1 martie și care fac parte din echipa filmului, sunt ieșeni sau au studiat actoria la  Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași.
Emilian Oprea,  aflat  la debut în rol principal într-un lungmetraj  de cinema, a absolvit în2001,  la  clasa  profesorilor  Cornelia  Gheorghiu  și  Emil  Coșeru,  împreună  cu  ieșeanul  Liviu Pintileasa. Alături de actorul ieșean Alin Florea, cei doi joacă pe scena Teatrului „Maria Filotti” din Brăila. Ieșeanul Mihai Smarandache, actor la Teatrul Odeon din București, și-a încheiat studiile în orașul natal în 2005.
Filmul despre eșecul unei generații Thriller-ul politic  De ce eu? este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, și a presiunilor exercitate asupra sa. „Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eșecul unei generații din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărțirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot și corupt. În 2002 (anul morții luiPanait), dar și în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofițeri și activiști din Securitate monopolizează  nu doar  afaceri  importante,  ci  și  poziții  importante  în  politică”,  declară  regizorulTudor Giurgiu, care semnează scenariul împreună cu Loredana Novak.
Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazulunui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Anchetaare însă implicaţii la nivel extrem de înalt și  îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și  se expune unor revelații dureroase și neașteptate.
În film joacă și Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu. Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, după Legături bolnăvicioase și Despre oameni șimelci, a fost apreciat de presa internațională la Berlin. „Kafka ajunge în România post-comunistă”,scrie publicația americană „The Hollywood Reporter”, descriind filmul ca fiind „atractiv vizual și solid realizat”. „Un thriller politic românesc rar”, titrează Cineuropa.org, considerând că De ce eu? va  avea  un  impact  asupra  spectatorilor  români  și  a  celor  din  fostele  țări  comuniste,  afectate  decorupția generalizată. „Impecabil și atent la fiecare detaliu”, apreciază și renumitul critic rus Alexey Gusev în cronica de pe Séance.ru.