Adi Cristi
Adi Cristi

HALAL ȚARĂ, HALAL JURNALIȘTI

Adi Cristi

Adi Cristi

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc la Iași unul dintre cele mai importante forumuri jurnalistice naționale, organizat în cadrul Congresului Internațional ”Pregătim viitorul, promovând excelența”, aflat deja la a XXV-a ediție sub semnătura Universității Apollonia din Iași. La această întâlnire s-au adunat conducători principalelor reviste de cultură din țară pentru a dezbate tema ”Importanța revistelor de cultură în reconsolidarea identității naționale”. În același cadru au conferențiat acad. Eugen Simion despre ”Existențialismul românesc” și prof.univ.dr. Stelian Tănase despre ”Comunismul românesc. Realitatea secolului XX”.  Astfel, timp de două zile, la Iași, într-un semi-anonimat perfect s-a încercat să se vorbească despre importanța culturii întru salvarea societății românești din această mlaștină puturoasă în care se scaldă de un sfert de secol, mimând luxul băilor de fițe. Ipocrizia a fost este și cred că va mai fi starea de grație a conducătorului român, indiferent de importanța funcției sale, fie că este ales șef de scară sau șef de țară.

Din partea revistelor de cultură din spațiul limbii române au conferențiat sau au ținut comunicări: acad. Nicolae Dabija, acad.Vasile Tărâțeanu, scriitorii: Cassian Maria Spiridon (Convorbiri literare), Adrian Alui Gheorghe (Conta), Adi Cristi (Suplimentul de cultură Simpozion al cotidianului 24:ORE), Ioan Holban, Gellu Dorian (Hyperion), Nicolae Băciuț (Vatra veche), Marius Chelaru (Poezia), Daniel Corbu (Feed back), George Vulturescu (Poesis), Valeriu Stancu (Cronica), Nicolae Panaite (Cronica veche), Lia Faur (Arca), Sterian Vicol (Porto-Franco), Lucian Vasiliu (Scriptor), Liviu Papuc (Revista română) . Au mai participat cercetătorii Bianca Cernat și conf.univ.dr. Paul Cernat, de la Academia Română.

O concluzie finală a acestor intervenții vine să confirme nevoia stringentă a guvernaților de a schimba prioritățile, punând accentul pe cultură, pe educație, oferind revistelor de cultură șansa de a-și face datoria, aceea de a nu transforma cultura ”într-un sac fără fund”, cum aprecia acad. Nicolae Manolescu, la Colocviul revistelor de cultură de la Arad, din 2014, recunoscând că ”fără publicaţiile literare, cultura ar deveni un sac fără fund, fără control, reţeaua literară ar fi lipsită de criterii de valoare. Altfel spus, spiritul critic de selecţie e vital pentru existenţa unei culturi. Iar acest spirit este întreţinut, prin excelenţă, de revista de cultură.”

Nici un reprezentat al puterii nu a binevoit să onoreze invitațiile trimise, cum de altfel puține instituții media s-au arătat interesate să consemneze evenimentul al cărui subiect le privea în mod direct. Mai mult, TVR Iași, a găsit de cuviință să-și colegele, care semnează state vechi de plată în această instituție, și care au avut două comunicări de real interes pentru meseria de jurnalist, fără însă a uita să trimită un reporter și un cameraman să consemneze participarea președintelui-director general Stelian Tănase, cu o senzațională conferință pe un subiect amintit mai sus. Dar, conferința în sine, după cum s-au comportat ”jurnaliștii profesioniști” nu a fost legată de contextul Forumului Jurnalistic, doar pentru că acesta a fost organizat de o universitate privată (sic!). Păcat, mi se pare că deja jucăm într-un film cu tâmpiți, într-o slugarnică și greu de înțeleasă atitudine față de oricine, numai față de profesia de jurnalist nu. Dacă începem să împărțim evenimentele în evenimente permise și evenimente nepermise suntem deja la marginea credibilității. Un post de televiziune public nu ar trebui să rămână anchilozat în această inexplicabilă reacție de respingere și de divizare a evenimentelor zilei, după natura proprietății. ”Dacă e de stat e a noastră! Dacă e privată, lasă să se ocupe privații de ea, fir-ar ai dracului de  privați!”

Dar, nici ”privații” din televiziune nu s-au arătat prea interesați de ceea ce s-a întâmplat timp de două zile în Sălile de conferință de la Palas NU s-a întâmplat nici un viol, nu s-a aruncat nimeni de la balcon, nu a trecut pe aici nici unul și nici celălalt. A fost doar o dezbatere despre soarta culturii naționale, a identității noastre naționale, despre cum poate fi salvată România, credibilitatea ei, cum la conducerea țării ar putea să ajungă adevărații conducători, deci, ”nu s-a întâmplat nimic deosebit.”

Mult mai interesante li s-au părut interminabilele pânde pe la porțile pușcăriei, casele lui Traian Băsescu, și pe la celelalte locuințe în care își trăiesc zilele de arest la domiciliu principalii eroi naționali ai acestei țării desfigurate rău de tot la chip și mai ales la suflet. Suntem deja o țară cu un grad sever de handicap, în care închipuirile și făcăturile unor pretinși jurnaliști din familia lui Rareș Bogdan se luptă cu toți cei care nu le este pe plac și nasc pe bandă rulantă breaking news-uri din te miri ce. Halal țară, halal jurnaliști!