NEBUNIA UNOR ANTICIPATE DE DRAGUL ANTICIPATELOR

Chiar dacă Anul Nou încearcă să prindă ritmul guvernării Orban, nu putem să nu sesizăm inevitabilele derapaje pe ”marginea șoselei” sau a bunelor intenții cu care liberalii au încercat să defileze în 2019, anul electoral care le-a suflat vânt în pupa. Încă se mai cunoaște binefacerile acestui avans nesperat, pe care Guvernul lui Klaus Werner Iohannis îl mângâie seducător, sperând într-o mărire de poveste, ceea ce ne pune în acea postură de a privi ca ”vita la poartă nouă” sau pur și simplu înmărmuriți de seducție fără cuvinte.
Astăzi suntem din ce în ce mai mult încercați de acel ”viitor care ar trebui să sune bine”, viitor de care liberalii nu ezită să-și lege opțiunile, asemenea baloanelor colorate sau eșarfelor galbene, pe care continua să stea scris ”prin noi înșine”. Nu știu dacă un simpatizant al acestui partid știe ce ar putea să însemne îndemnul, nu știm dacă mai există o altă interpretare de rezervă a acestui mesaj, dar ceea ce nu poate fi combătut acum ține mai mult de tonul certăreţ a noului astru liberal, inegalabilul Rareș Bogdan, nimeritul în fruntea PNL, dintr-un exces de lingău la Porțile Cotroceni ului.
Discursul europarlamentarului s-a cimentat deja pe marginea drumului, sub formă de scuar, spațiu în care nu ezită să-și adune simpatizații cărora să le turuie vrute și nevrute, fără a uita să puncteze cu încurajatorul barbarism ”moarte PSD”.
Lipsit de pulsul realității spațiului mioritic, Rareș Bogdan voit parcă se îndepărtează de lucrarea practică a PNL, partid minoritar pus în situația de a se menține la suprafața guvernării prin forte proprii, rămâne din ce în ce mai în afara realității, blocându-se într-o retorică inexpresivă, hilară, greu de înțeles în contextul în care se încearcă recuperarea speranțelor la români, din însăilările programului de guvernare. O astfel de nebunie nu mai ține de performanța politic a PNL, ci pur și simplu trădează aceeași lipsă de comunicare care a menţinut timp de 30 de ani duplicitatea politicianului supus presiunii propriilor sale interese mai întâi, și, mai apoi, dacă mai există loc și timp, a intereselor poporului.
Faptul că și ei, politicienii, fac parte din popor sporește marea confuzie prin care se încearcă să se comunice că binele lor poate fi înțeles ca fiind binele celor care decid, binele celor care împart fondurile și, de ce nu, destinele.
Poți guverna foarte simplu prin atitudini dictatoriale, prin impunerea legii cu agresivitate, fără respect față de drepturile și libertățile cetățenești.
După asumarea răspunderii guvernului pe proiectele de lege privind bugetul de stat și a bugetul asigurărilor sociale, înregistrându-se astfel o premieră mondială în zona legislativului de le Dâmbovița, iată că se forțează și declanșarea alegerilor generale anticipate, într-o situație în care țara este din ce în ce mai ignorată în consistența sa de ”bun al poporului și nu al jefuitorilor”
Cadrul legislativ actual, prevederile constituționale nu sunt prea îngăduitoare cu acest plan de reînnoire a clasei politice parlamentare .
”Alegerile anticipate nu pot fi organizate în mai puțin de 120 de zile de când Guvernul nu mai este în funcție. Pentru ca anticipatele să aibă loc cu localele, Guvernul Orban ar trebui să plece până pe 14 februarie.
Procedura alegerilor anticipate poate fi declanșată doar din momentul în care Guvernul Orban nu mai este în funcție. Se poate întâmpla prin demisie sau moțiune de cenzură. Potrivit unor surse, Ludovic Orban respinge varianta demisiei.
În același timp, PSD a anunțat că va depune o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului liberal. Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus exact când va depune moțiunea, după Valentine\”s Day. 
„Sesiunea începe însă abia pe 3 februarie și se încheie la finalul lunii iunie. Sunt șanse aproape nule ca PSD să depună o moțiune de cenzură înainte de 14 februarie. Acesta este termenul limită până la care Guvernul Orban mai poate rămâne la Palatul Victoria pentru ca anticipatele să poată să aibă loc simultan cu alegerile locale. Din acel moment, urmează o procedură complicată, care necesită timp”, a explicat președintele Camerei Deputaților.
Despre procedura declanșării anticipatelor, Ludovic Orban declara în urmă cu o zi că „din momentul în care nu mai există Guvern, deci guvernul actual, fie prin demisie, fie prin moțiune de cenzură, nu mai este în funcție, Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premieri. (…) Dupa aceasta perioada urmează perioada efectiva, după dizolvarea parlamentului, trebuie convocate alegerile. Aici sunt alte termene prevăzute in legislaţia electorala. Este perioada acordata pentru depunerea listelor, pentru campania electorala, deci inca 60 de zile”.
În total, cel puțin 120 de zile pentru alegerile anticipate să poată să fie organizate simultan cu alegerile locale. Alegerile pentru primari pot fi organizate între 4 mai și 14 iunie. Cele patru luni necesare ar trebui să curgă de la jumătatea lunii februarie, atunci când actualul Guvern ar trebui să nu se mai afle la Palatul Victoria”.
Dincolo de logica aritmetică a cifrelor există emoția pe care prostia neînțeleasă o poate crea și fără prea mult cuvinte, de regulă, ea poate fi răzbunătoare, oferind nepricepuților șansa sau neșansa de a gestiona aceeași realitate și după nebunia unor anticipate gândite doar pe picior de război, fără a avea ceva constructiv în finalitate.
ADI CRISTI