Cazanciuc: Închisoarea nu e hotel; este de foarte multe ori la limita demnității umane
Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a afirmat joi că nu reprezintă o noutate faptul că închisoarea nu este hotel, dar a subliniat că pentru a construi noi penitenciare și a le moderniza pe cele existente la standarde europene România ar avea nevoie de cel puțin un miliard de euro.
„Din păcate, foarte mulți oameni care astăzi se află într-o situație dificilă au avut ocazia ca, foarte mulți ani, să facă ceva pentru sistem și, din păcate, nu au făcut. Constatăm astăzi că închisoarea nu este hotel. Așa este. Închisoarea nu este hotel. Închisoarea din România în ziua de astăzi de foarte multe ori este la limita demnității umane. Așa este, dar nu este o noutate. Acest lucru se întâmplă în mare măsură după ’89. În 2005 am fost la conducerea penitenciarelor și cred că am văzut aproape toate penitenciarele din România, știu cum arată. Din păcate, din 2005 până în prezent nu s-a schimbat aproape nimic”, a declarat Cazanciuc, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă va urma sfatul Monicăi Iacob Ridzi de a vizita penitenciarele din țară în care deținuții trăiesc în condiții inumane.
El a adăugat că România nu își permite efortul financiar „imens” necesar pentru modernizarea penitenciarelor, indiferent câtă voință ar avea clasa politică.
„10.000 de locuri deficit nu le putem acoperi peste noapte, chiar dacă am avea toate resursele financiare mâine. Să scoatem penitenciarele aflate în centrul orașului în afara orașului în condiții decente nu este posibil peste noapte și România nu are această resursă financiară, de aceea singura formulă pe care noi am identificat-o pentru a face ceva de fond și nu doar de formă este o finanțare europeană. Administrația face ce poate cu un buget crescut an de an, e adevărat nu foarte mult, dar pe soluții punctuale”, a precizat ministrul Justiției.
Întrebat dacă deținuții pot finanța modernizarea celulelor din banii proprii, Cazanciuc a spus că regimul de detenție are niște reguli foarte clare în funcție de modul în care se execută pedeapsă.
„E foarte complicat (…) să spunem cine să stea în condiții mai bune sau nu. Fiecare stă în condițiile în care trebuie să stea, potrivit regimului de detenție. Noi o să încercăm, în perioada următoare, să suplimentăm bugetul administrației pentru a face condițiile de detenție mai aproape de limita demnității umane. Discutăm de penitenciare construite în urmă cu 100 de ani, în care indiferent cât am investi noi nu avem ce să facem. Un penitenciar construit acum 100 de ani în centrul orașului ar trebui să-l dărâmăm și să construim altul. Pentru a construi penitenciare care să acopere deficitul potrivit standardelor europene și pentru a renova ceea ce avem acolo unde se poate acest lucru este nevoie de cel puțin un miliard de euro”, a precizat Cazanciuc.
El a arătat că, în ultimii trei ani, numărul de deținuți nu a crescut, sunt în jur de 30.000 de deținuți și nu se estimează în perioada următoare o creștere a acestui număr chiar dacă în dezbaterea publică pare că va fi o avalanșă de noi deținuți.