Volumul „În căutarea victimelor comunismului. Povestea lui Marius Oprea”, de Guido Barella, a fost lansat vineri, la Librăria Mihai Eminescu.
Cartea, o traducere din limba italiană de Cristina Andrei, cu o prefață de Emil Hurezeanu și o postfață de Marius Oprea, a apărut în Colecția „Istorie” a Editurii Corint.
Fostul președinte Emil Constantinescu, prezent la lansare, a afirmat că gazetarul italian, care s-a angajat emoțional în redactarea lucrării, a scris o carte despre România. „Este o poveste despre România. (…) Rar o carte scrisă despre România care vorbește în acest mod”, a spus Constantinescu, susținând că Guido Barella vorbește prin Marius Oprea despre țara noastră, prezentând „o imagine a istoriei” țării.
La rândul său, prof. univ. dr. Zoe Petre a spus că „autorul este impresionat nu doar de povestea lui Marius Oprea, ci și de destinul țării, căreia istoricul îi aparține”, fiind interesat și de universul dominat de violență căruia i-au căzut victimă și lideri comuniști.
„Cartea este povestea cu care Oprea a trecut la căutarea arheologică a urmelor persoanelor asasinate, în afara oricărui proces, fără niciun fel de scrupul, la începutul comunismului românesc, fie că erau chiaburi, fie că erau ofițeri în Armata Română, mulți dintre ei bărbați care n-au știut să se supună dictaturii”, a spus Zoe Petre.
Realizatorul tv Lucia Hossu-Longin a declarat că „această carte vine să prezinte povestea lui Marius Oprea, povestea unei țări, continuând lupta împotriva tăcerii”. „Fără cărțile lui nu se poate scrie o istorie a comunismului în România”, a spus ea, subliniind că Oprea „a făcut o muncă de pionierat, de cercetare, răscolind mormintele celor uciși de comuniști în satele care nu s-au supus colectivizării”, dar, în același timp, și „un act creștinesc, prin care a redat familiilor osemintele celor asasinați”.
Istoricul și publicistul Marius Oprea a susținut că este „doar un om normal”, care a urmat din copilărie două lucruri pe care le-a învățat de la mama sa: să nu mintă și să nu fure. El a dezvăluit că jurnalistul italian i-a stat alături două veri, însoțindu-l în munca de scoatere la lumină a osemintelor victimelor comunismului. „Așa a cunoscut un italian România, o Românie adevărată, pe care n-o poți prezenta în pliante de propagandă”, a spus istoricul.
Născut la Udine, Guido Barella este jurnalist la cotidianul Il Piccolo din Trieste. A avut trei mandate de consilier național al Asociației Jurnaliștilor.