Alexis Tsipras spune că BCE ține Grecia ‘cu funia în jurul gâtului’

Premierul grec Alexis Tsipras vrea să emită obligațiuni pe termen scurt, respectiv bonuri de trezorerie, pentru a astupa găurile de finanțare ale guvernului său și a avertizat în cadrul unui interviu pentru Der Spiegel că dacă Banca Centrală Europeană (BCE) va obiecta își va asuma o responsabilitate gravă, relatează vineri Reuters și AFP.

‘Pentru că altfel ne vom întoarce la thriller-ul pe l-am văzut înainte de 20 februarie’, a spus premierul grec pentru Der Spiegel, referindu-se la data la care Grecia a fost de acord cu o extindere de patru luni a programului de asistență financiară a zonei euro.

‘BCE încă ne ține cu funia în jurul gâtului’, a spus Tsipras, conform unor extrase din interviu date publicității vineri.

Premierul elen a spus că nu este normal ca o astfel de decizie, privind plafonarea emisiei de titluri de trezorerie, să fie luată de ‘tehnocrați’.

Premierul de stânga a afirmat că nu vrea ca Grecia să părăsească zona euro pentru că iubește Europa și a spus că le-a cerut tuturor miniștrilor, nu doar ministrului de finanțe Yanis Varoufakis, ‘mai puține vorbe și mai multe fapte’.

Fără surse suplimentare de finanțare, Grecia riscă să nu-și poată onora viitoarea tranșă de rambursare către FMI, căruia trebuie să-i plătească 1,5 miliarde de euro în următoarele săptămâni.

Președintele BCE, Mario Draghi, s-a arătat ferm joi față de Grecia în cadrul conferinței sale de la Nicosia.

‘Ultimul lucru care se poate spune este că BCE nu susține Grecia’, a spus Draghi. El a insistat asupra faptului că instituția este ‘guvernată de reguli’ și că, deși este ‘banca centrală a Greciei’, ea este și ‘banca centrală a altor țări’ din zona euro.