Ambasadorul Letoniei în România, Ilgvars Klava, a declarat marți că țara sa susține aderarea României la Spațiul Schengen și sprijină extinderea acestuia în măsura în care procesul de evaluare este finalizat, adăugând că „toate statele membre ar trebui tratate egal, în mod corect, „fără adăugarea de criterii suplimentare”.
„Pentru a se lua o decizie în ceea ce privește extinderea Spațiului Schengen trebuie să existe unanimitate, lucru care nu se întâmplă. Există anumite obiecții din partea anumitor țări. Însă, în ceea ce ne privește, sprijinim extinderea Spațiului Schengen în măsura în care precondițiile sunt respectate și în măsura în care procesul de evaluare este finalizat. Și cred că toate statele membre ar trebui tratate egal, în mod corect, fără adăugarea de criterii suplimentare”, a precizat Ilgvars Klava la ședința comună a Comisiilor pentru afaceri europene a Camerei Deputaților și Senatului, unde a fost invitat să prezinte prioritățile și realizările Președinției letone a Consiliului Uniunii Europene.
El a adăugat că, „potrivit Consiliului din 2011”, România îndeplinise la acea vreme condițiile care fuseseră solicitate anterior țărilor care aderaseră până la acea dată.
„Letonia va depune eforturi în acest sens și sperăm că, în viitor, obstacolele care stau în calea aderării României la Spațiul Schengen vor fi înlăturate. Desigur, trebuie făcute și eforturile care au fost menționate în legătură cu Mecanismul de Cooperare și Verificare, dar în ceea ce privește procesul de aderare la Spațiul Schengen, în ceea ce ne privește, lucrurile sunt destul de clare. Cred că pentru România ar fi un lucru foarte bun să folosească tot potențialul relațiilor bilaterale, cu alte cuvinte, de fiecare dată când aveți în vizită la București, un reprezentant parlamentar sau de alt nivel al altei țări, să încercați pe toate planurile să-i convingeți în acest sens (…) În ceea ce ne privește, vom continua să colaborăm cu Ministerul de Externe de la București pe această problematică”, a mai precizat ambasadorul leton.
În opinia sa, România nu a putut adera la Spațiul Schengen din motive „mai degrabă de ordin politic”.
„În măsura în care România este văzută ca parte din regiunea în care se află împreună cu Bulgaria și, ca atare, progresele României chiar existând, România nu a putut adera la Spațiul Schengen pentru că acele progrese nu au fost înregistrate la același nivel și în Bulgaria, din motive mai degrabă de ordin politic. Și trebuie luat în vedere și acest aspect, pentru că pot fi două abordări. O abordare în care se pun granițele Uniunii Europene, să spunem temporare, până când Bulgaria va înregistra și ea progresele respective și va adera, sau poate că s-ar considera că este o idee mai bună să se aștepte până când progresele sunt realizate în ambele țări și atunci să adere împreună, ambele țări”, a punctat diplomatul leton.
Precizările ambasadorului Ilgvars Klava au fost făcute în contextul unei întrebări pe care președintele Comisiei pentru afaceri europene, deputatul Ana Birchall, i-a adresat-o, cu privire la motivele pentru care România nu este admisă în Spațiul Schengen, deși contribuie activ la securitatea acestui spațiu.
Potrivit Anei Birchall, România acționează ca un membru „de facto” al Spațiului Schengen, începând cu toamna anului 2010.
„În momentul de față România a fost recunoscută ca având cele mai bune practici în anumite programe de securizare a frontierelor și recentul pachet de Smart Border Security aduce un plus de securitate Spațiului Schengen, și întrebarea mea este, dacă România contribuie activ, zi de zi, la securitatea Spațiului Schengen și a UE, aducând un plus de securitate fiecărui cetățean european, de ce noi nu suntem admiși. Criteriile care sunt în discuție de ceva vreme sunt pur politice. Și îmi exprim speranța că și sub președinția Letoniei vom avansa în acest proiect extrem de important pentru România”, a susținut Birchall.