Bogdan Aurescu: Țările din regiune contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural francofon

Țările din regiune contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural francofon și pot furniza o expertiză semnificativă în ceea ce privește tranziția democratică, în beneficiul păcii în spațiul francofon, a afirmat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei.

Aurescu amintește că România este un actor important al Organizației Internaționale a Francofoniei, care a acționat „neîncetat” pentru promovarea și realizarea obiectivelor francofone.

De asemenea, ministrul susține că diplomația română are încredere deplină în capacitatea francofoniei de a contribui din ce în ce mai mult la rezolvarea problemelor globale, „alături de alte organizații internaționale, valorificând atuurile și instrumentele sale specifice, în special cele din domeniul diplomației preventive, medierii și măsurilor de sprijinire pentru ieșirea din criză și tranziția democratică”.

Șeful diplomației române consideră că prin deschiderea Biroului regional al OIF la București, în noul sediu pus la dispoziție de autoritățile române, Francofonia își consolidează poziția în regiune.

„Sărbătoarea Francofoniei ne oferă, de asemenea, ocazia de a sublinia importanța programelor sale pentru tineret. Încurajăm tinerii din România și din regiune să-și însușească valorile solidarității, plurilingvismului și diversității, care stau în centrul Francofoniei, prin utilizarea limbii franceze ca sursă de idei și aspirații, precum și ca o modalitate privilegiată de comunicare și acces la locuri de muncă”, adaugă Aurescu.

Potrivit ministrului, OIF se implică în diverse teme de interes prioritar, cum ar fi dezvoltarea economică sau problemele de mediu și schimbările climatice.

„Francofonia se modernizează pe zi ce trece, adaptându-și permanent agenda și politicile la evoluțiile și provocările internaționale, pentru a răspunde mai bine necesităților țărilor francofone. Organizația manifestă, de asemenea, un interes prioritar față de dezvoltarea economică, a mediului și schimbările climatice și se implică tot mai mult în negocierea internațională pe tema agendei pentru dezvoltare durabilă post 2015”, a mai spus Bogdan Aurescu.