În timp ce noi ne lăsăm înfricoșați de atacurile frontale ale DNA, prin părțile de nord și de est ale țării amenințările iau forma mârâitului fiarei încolțite, cu atât mai mult cu cât acesta nu este alta decât ursul siberian, înfiat de Vladimir Putin, liderul de la Kremlin.
Vorbim deja despre un lider important al planetei, care poate să decidă aruncarea acesteia în noaptea rece a războiului nuclear. Rănit în vechea demnitate sovietică, ce încă mai există în inimile rușilor (umiliți de dezlănțuirile perestroika și glasnost, de fărâmiţarea imperiului comunist, cel care a reușit să depășească granițele țariste ale Maicii Rusia), mujicul rus vrea să fie răzbunat, să i se plătească ”onoarea reperată”, lăsându-l pe Putin să facă tot ceea ce este necesar să astupe gura flecăritoare americană, dar și vest-europeană.
Rusia se simte încolțită. Prin împrejurimile ei se întrevăd șerpii care se strecoară înspre graniţele noi ale ei, mult prea strâmte și mult prea înghesuite pentru orgoliile și, mai ales, pentru vanitățile rănite ale rusului sărăcit, flămânzit, dezorientat, neobișnuit să facă ce crede el de cuviință, atâta timp cât, secole la rândul nu a făcut decât fie la dispoziția stăpânului, a boierului, a nobililor, a țarului, pentru ca, mai apoi, să își îndrepte așteptările înspre Vladimir Ilici Lenin, Tătuca Stalin sau să se pună la dispoziția Partidului Comunist al URSS. Mujicul rus nu a fost învățat, decât târziu de tot, să aibă și el puncte de vedere proprii, dar mai ales să fie în stare să și le susțină, chiar cu prețul morții, căci în Federația Rusă de azi sistemul mafiot este mult mai activ, mult mai dur decât în restul țărilor Europei de Est. Liderii opoziției ruse, față de ceea ce zice Vladimir Putin, ori sunt închiși în beciurile Kremlinului, de unde pot să vezi întreaga Siberie, după cum ne povestea o anecdotă rămasă în actualitate sau pur și simplu sunt împușcați pe stradă în așa fel încât să reiasă, în urma anchetelor, că cei care l-au împușcat pe Boris Nemțov, de exemplu, ar fi fost oamenii săi, cei care au descoperit că acesta ar fi avut înțelegeri ascunse cu Vladimir Putin. Tipic sovietic! Rușii încă mai sunt, în mentalitate și în apucături, sovietici sadea, fără a încerca să ascundă aceste reflexe de supraviețuire. Este ca și cum un bătrân de 80 de ani și-ar aminti ce bărbat a fost la 20 de ani, încercând acum să mai repete din grozăviile vârstei de atunci. Înțelepții poporului de dincoace de Prut îi transmit lui Vladimir Putin, cel care se încăpățânează să creadă că Federația Rusă poate să scoale din morți pe spulberata URSS, că ”mortul de la groapă nu se mai întoarce”. Poate cu reîncarnarea să mai fie vreo șansă, doar că aceasta are nevoie de cel puțin câteva sute de ani de așteptare pentru revenirea în această lume.
Simțind cum restul lumii îl tratează ca pe un circar, lăsându-l să-și consume toate exercițiile fizice prin Kamciatka sau să se ocupe cu sporturile extreme, cu tigri, supersonice, balene, foci, rusoaice, Vladimir Putin vrea cu tot dinadinsul să prindă și el câte un breaking news pe zi, drept pentru care nu ezită să provoace tot felul de abateri ale atenției opiniei publice, cu scopul declarat de a scurt-circuita nepăsarea și ignoranța cu care contemporanii săi îl gratulează.
Astfel, ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin, nu ezită să amenințe întreaga lume din Danemarca cu bomba atomică, dacă vor fi amatori să-i sprijine pe americani și ”anti-rachetele lor zburătoare”. „Nu cred că danezii înţeleg foarte bine situaţia. Participarea la sistemul antirachetă va fi în detrimentul relaţiilor dintre ţările noastre. Toate ţările care se vor alătura sistemului antirachetă NATO în viitor vor fi ţinte ale rachetelor balistice ruse”. Un astfel de atac nu a putut să nu aibă o replică pe măsură. Majoritatea țărilor au dezavuat stângăcia plină de aroganță a lui Mihail Vanin, amintindu-i acestuia ceea ce de fapt cu siguranță că știa încă de pe băncile școlii, că nu este vorba de o armă ofensivă, ci de o armă defensivă, care acționează doar dacă Vladimir Putin dă ordin de atac cu armament nuclear.
Cu ajutorul scuturilor defensive nu poți iniția atacuri, așa cum doresc, din ce în ce mai insistent, și mai amenințător, liderii de la Kremlin. Ambasadorul SUA la Copenhaga, Ruffus Gifford, nu a ezitat, la rândul său, să ia o poziție fermă față de ameninţările rusului: „Statele Unite sunt alături de Danemarca în condamnarea declaraţiilor făcute de ambasadorul Rusiei. Astfel de afirmaţii nu inspiră încredere şi nu contribuie la pace şi stabilitate”.
Într-o astfel de atmosferă, din ce în ce mai tensionată, cu un conflict armat ce încă se dezvoltă în partea de nord și de est al României, conflict orchestrat de Federația Rusă prin atacurile îndreptate împotriva Ucrainei, noi ne continuăm șufăreala cu zăngănitul de cătușe, chiar dacă CSM încearcă să obtureze entuziasmul procurorilor DNA de a se mai da în spectacol.