Măsurile de eficiență energetică adoptate în perioada 2010-2014 au dus la o economie de energie estimată la 918.523 tone echivalent petrol (tep), conform unui raport publicat pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.
În perioada menționată, 886 de agenți economici au realizat audituri energetice, investițiile efectuate pentru eficiența energetică ridicându-se la peste 4,327 miliarde lei.
Conform raportului Direcției Autorizare și Cooperare în domeniul Eficienței Energetice, în 2010, unui număr de 275 de măsuri de eficiență energetică îi corespunde o economie de energie estimată la 176.200 tep, în timp ce, în 2014, la 432 de măsuri de eficiență energetică corespunde o economie de 26.795 tep.
‘Există mai multe explicații care se pot da acestei evoluții: măsurile prognozate în anul 2010 au fost măsuri investiționale puternice (retehnologizări, înlocuiri de utilaje, etc.) cu impact mare în economia de energie, fapt dovedit și de sumele investite (1,628 miliarde lei n.r); pe măsură ce numărul de măsuri de eficiență crește, economia de energie scade, fapt atestat și de sumele prevăzute a fi investite. Această situație se poate explica prin faptul că operatorii au recurs la măsuri de ‘low cost’ sau ‘no cost’, fie măsurile sunt de genul ‘înlocuirea iluminatului exterior prin utilizarea led-urilor’, investiții cu costuri mici dar și cu economii reduse. Această orientare decurge și din criza economică instalată după 2010 și care a condus la reducerea veniturilor operatorilor economici, dar și faptul că la unii operatori investițiile în eficiență energetică nu se mai justifică economic’, se menționează în raport.
În perioada 2010-2014 numărul auditurilor energetice solicitate de operatorii economici din industrie a crescut semnificativ. Printre factorii care au dus la această creștere se numără aplicarea legislației de eficiență energetică, evoluția ascendentă a prețului la energie electrică și gaze naturale, conștientizarea consumatorului final de energie și implicit schimbarea comportamentului.
De asemenea, ca urmare a dezvoltării mecanismului cerere-oferta în perioada 2010-2014 a crescut și numărul autorizațiilor de auditori energetici persoane fizice și juridice.
‘Se remarcă o creștere spectaculoasă a numărului de audituri energetice realizate în perioada 2012-2013 comparativ cu perioada 2010-2011 pentru industria alimentară, industria prelucrătoare și sectorul energetic. Conștientizarea consumatorilor este unul dintre principalele motive ale acestui trend, dar și continua creștere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale’, explică autorii raportului.
Anul trecut, au raportat activitatea desfășurată 48 de auditori energetici autorizați, persoane juridice, din totalul de 57 auditori energetici autorizați; 9 auditori energetici nu au desfășurat activitate de auditare energetică în 2014.
Din raportul celor 48 de auditori energetici a rezultat că s-au efectuat audituri energetice la 349 de agenți economici, la care s-au identificat 432 măsuri de îmbunătățire a eficientei energetice, reprezentând economii de energie estimate la 26.795 tep/an, cu o cifră de investiții de circa 115,461 milioane lei.
‘Dintre acestea exemplificăm ca măsuri frecvent propuse: acționări cu turație variabilă, reducerea pierderilor în rețele de aer comprimat, compensarea factorului de putere, recuperarea energiei, optimizarea arderii la cuptoare, optimizare funcționare instalații și fluxuri tehnologice, eficientizarea iluminatului în halele de producție’, se mai spune în raport.
În urma auditurilor energetice a fost recomandat un număr mare de măsuri fără cost sau cu cost redus și un număr mai mic de măsuri care implică investiții. Explicațiile orientării spre astfel de măsuri merg de la lipsa de fonduri, în cele mai multe cazuri, până la durata mare între momentul propunerii investiției cel al aprobării, în special la operatorii economici a căror conducere se află în străinătate.
La sfârșitul anului 2014 erau atestați 351 manageri energetici, 192 auditori energetici persoane fizice, 46 auditori energetici persoane juridice, 20 auditori energetici PFA, 36 societăți prestatoare de servicii energetice agreate ( din care 15 PFA). În cursul anului 2014 au fost analizate documentații transmise de un număr de 219 solicitanți.