Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit, vineri, în cea de-a doua zi a vizitei oficiale pe care o efectuează în Ucraina, cu reprezentanți ai Administrației Regionale Odesa și cu șeful reprezentanței Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei din Odesa, informează un comunicat de presă remis AGERPRES de către MAE.
„În cadrul întâlnirii cu șeful reprezentanței Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei din Odessa, Constantin Rjepisevskii, și cu președintele adjunct al Administrației Regionale de Stat, Vladimir Kulakov, interlocutorii au subliniat relevanța bunei vecinătăți și a colaborării între România și Ucraina, în special în această perioadă istorică de mare complexitate. Ministrul delegat Angel Tîlvăr a prezentat activitatea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și a accentuat importanța pe care statul român o acordă comunităților românești din întreaga lume”, precizează sursa citată.
Potrivit MAE, Rjepisevskii a apreciat recentele întâlniri la nivel înalt dintre autoritățile celor două state drept un impuls pozitiv în relațiile dintre acestea și a întărit necesitatea reluării activității Comisiei bilaterale pentru cooperarea economică, pentru dezvoltarea regională și în privința drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.
Totodată, în cadrul întâlnirii au fost discutate planurile de dezvoltare a infrastructurii ce urmează să fie puse în aplicare în sudul Ucrainei, în beneficiul tuturor locuitorilor din această zonă.
„Ministrul delegat Angel Tîlvăr a exprimat satisfacția atât cu privire la reluarea activității în diferitele comisii pe domeniile de interes comun, cât și în ceea ce privește aprecierea de care se bucură susținerea acordată de România, ca premisă a dezvoltării bunelor relații dintre cele două state și a viitorului parcurs european al Ucrainei”, adaugă MAE.
De asemenea, demnitarul român s-a întâlnit cu președintele Consiliului Regional, Mihail Șmușcovici, dar și cu Iurii Maslov, deputat și membru al Comisiei pentru buget din Radă, ocazie cu care oficialii ucraineni au reiterat „mulțumirile adresate poporului și statului român pentru sprijinul acordat Ucrainei”.
În acest context, Angel Tîlvăr a evaluat luările de poziție ale României drept „gesturi de normalitate între state vecine, care aparțin spațiului geografic european și subscriu aceluiași set de valori și principii europene”.
În cadrul întâlnirilor, adaugă sursa citată, au fost trecute în revistă modalitățile prin care statul român îi sprijină pe românii de pretutindeni în vederea păstrarea identității lor culturale, de tradiție și spiritualitate. A fost subliniată, totodată, importanța pe care modernizarea infrastructurii din regiune o va avea în facilitarea interacțiunii dintre oameni și dintre comunități, inclusiv în sensul conservării elementelor identitare ale acestora.
„Președintele Consiliului Regional, Mihail Șmușcovici, și-a exprimat interesul pentru a contribui la soluționarea preocupărilor etnicilor români și la întărirea dialogului acestora cu autoritățile locale și regionale. Cu acest prilej, au fost discutate și o serie de aspecte legate de domeniul educației, atât în ceea ce privește învățământul primar și gimnazial, cât și dezvoltarea unor programe comune pentru învățământul superior și a unor proiecte multiculturale, în condițiile adoptării legislației necesare în acest sens în Ucraina”, arată comunicatul menționat.
Cu acest prilej, relatează sursa citată, Tîlvăr a amintit faptul că România este considerată un exemplu de bune practici în chestiunea minorităților naționale și că există „toată disponibilitatea din partea statului român” în împărtășirea acestei experiențe.