INS: Activitatea din industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul, tendință de creștere în perioada aprilie-iunie

Activitatea din industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul va înregistra o tendință de creștere în perioada aprilie – iunie 2015, iar prețurile vor consemna stabilitate în industrie, construcții și servicii, potrivit anchetei de conjunctură din luna aprilie, realizată de Institutul Național de Statistică (INS), dată marți publicității.

Foto: (c) INS — Tendințe în evoluția activității economice în perioada aprilie — iunie 2015

În cadrul cercetării, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creșterea volumului producției (sold conjunctural +16%). În ceea ce privește estimarea producției, pentru fabricarea băuturilor se va înregistra o tendință de creștere accentuată (sold conjunctural +52%), în timp ce activitatea de fabricare a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului va avea tendință de scădere (sold conjunctural—19%).

Pentru prețurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%), iar în ceea ce privește numărul de salariați se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.

În construcții, potrivit estimărilor din luna aprilie 2015, se va înregistra pentru următoarele trei luni o creștere a volumului producției (sold conjunctural +29%) și a stocului de contracte și comenzi (sold conjunctural +22%).

Managerii estimează creșterea moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +15%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +3%).

În sectorul comerț cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendință de creștere a activității economice și a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale (solduri conjuncturale +37%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +11%) în acest sector, dar și a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +10%).

Conform estimărilor din luna aprilie 2015, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%), iar numărul de salariați va crește, de asemenea, moderat (sold conjunctural +6%).

Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea o tendință de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).