Numărul persoanelor strămutate a ajuns la 38 de milioane, un record în domeniu (ONG norvegian)
Violențele și conflictele din lume au determinat 38 de milioane de persoane (număr egal cu populația însumată a metropolelor Londra, New York și Beijing) să-și părăsească locuințele și să se adăpostească în alte locuri din propriile țări, relevă un raport publicat miercuri, la Geneva, de Centrul de monitorizare a persoanelor strămutate (IDMC) din cadrul Consiliului norvegian pentru refugiați (organizație neguvernamentală non-profit), transmite AFP.
”Este vorba de cele mai proaste cifre referitoare la persoanele nevoite să se deplaseze pe parcursul unei generații, ceea ce demonstrează că protejarea civililor nevinovați a eșuat complet”, a declarat Jan Egeland, secretar general al Consiliului norvegian pentru refugiați.
Raportul arată că anul trecut în fiecare zi 30.000 de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele și să se stabilească în alte locuri, mai sigure, din propriile țări.
‘Diplomații din întreaga lume, rezoluțiile ONU, convorbirile de pace și acordurile de încetare a focului au pierdut bătălia împotriva oamenilor înarmați cruzi care sunt conduși de interese politice sau religioase mai degrabă decât de imperative umane. Acest raport trebuie să fie un semnal de alarmă. Trebuie să întrerupem această tendință în care milioane de bărbați, femei și copii ajung să fie blocați în zone de conflict din întreaga lume”, a spus Egeland.
Volker Türk, asistent pentru protecție în cadrul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), a afirmat că numărul mare de persoane strămutate din cauza conflictelor și a violenței este un indiciu al evoluțiilor care urmează. ”Știm că tot mai multe persoane strămutate au fost forțate să se mute în interiorul țării lor de mai multe ori. Cu cât un conflict durează mai mult, cu atât mai multă nesiguranță simt persoanele respective, iar când când îi cuprinde deznădejdea, ei trec granița și devin refugiați”, a subliniat reprezentantul ONU.
Raportul mai menționează că în 2014 existau persoane strămutate de cel puțin 10 ani în aproape 90% din cele 60 de țări și teritorii monitorizate de IDMC.
‘Pentru prima dată în peste un deceniu, Europa a înregistrat o strămutare masivă, cauzată de războiul din Ucraina, unde 646.500 de oameni și-au părăsit căminele în 2014”, mai relevă documentul citat.
În iunie acest an, UNHCR va publica un raport privind tendințele globale în acest domeniu.