Socialiștii olandezi cer demisia lui Dijsselbloem de la șefia Eurogrupului

Jeroen-DijsselbloemLiderul Partidului Socialist olandez (de opoziție), Emile Roemer, a cerut luni demisia ministrului olandez de finanțe, Jeroen Dijsselbloem, din funcția de președinte al Eurogrupului, după ce grecii au respins cu o majoritate de peste 61% propunerile de acord la a căror elaborare a contribuit acesta, transmite Reuters.
Dijsselbloem s-a bucurat până acum de sprijin din partea majorității formațiunilor politice din Olanda pentru abordarea sa fără compromisuri în negocierile cu Grecia.
Într-un interviu acordat luni postului de radio NOS, Emile Roemer a criticat însă politicile susținute de Dijsselbloem pentru Grecia, calificându-le drept ‘economie politică proastă’ și ‘iresponsabilă social’. ‘Este aproape imposibil ca el să mai ocupe un loc la masa’ negocierilor după ce peste 61% dintre greci au respins termenii acordului propus de creditorii internaționali, a afirmat Roemer. Notând că ministrul de finanțe elen Yanis Varoufakis și-a anunțat în cursul dimineții demisia pentru a înlesni un compromis, Roemer a susținut că ‘ar fi bine dacă același lucru s-ar întâmpla și de partea europeană’. Conform unui sondaj de opinie dat publicității duminică, Partidul Socialist ar ieși pe locul al doilea, după liberalii premierului Mark Rutte, dacă în Olanda ar fi organizate acum alegeri. Din aceeași anchetă a reieșit că 50% dintre olandezi vor ca Grecia să rămână în zona euro, 41% fiind de opinie contrară. Jeroen Dijsselbloem vizează realegerea la șefia Eurogrupului, după ce actualul mandat îi expiră la 21 iulie, contracandidat fiindu-i ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos.