Hermann Hesse
Narcis și Gură-de-Aur
Editura RAO
Hermann Hesse (1877-1962) a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 1946. De același autor: Lupul de stepă și Jocul cu mărgele de sticlă. Are mai multe romane traduse în limba română, Siddhartha sau Călătoria spre Soare-Răsare fiind unele dintre cele mai cunoscute. Romanul de față nu se dezice de la inteligența narativă și stilul hessian. Nu se poate considera o carte de mari dimensiuni, dar este destul de impresionată ca și conținut și ridică niște probleme importante precum: regăsirea personală, legătura strânsă cu copilăria care nu dispare deloc, antisemitismul în perioade de criză (cum ar fi ciuma), căutarea neîncetată a ceva pe care nu-l putem identifica decât atunci când este prea târziu și nu mai putem face nimic etc.Narcis este un tânăr dascăl dintr-o școală monahală, ajungând rapid de la statutul de elev la cel de dascăl datorită inteligenței și dedicării. Drumul îi pare clar și, îndrumat de mentorul său, abatele Daniel, dar și datorită abilității de a citi în sufletele oamenilor, Narcis ajunge un tânăr admirat și cu un viitor promițător în mănăstire.Pe de altă parte, Gură-de-Aur, un tânăr blond, cu față gingașă și personalitate care-i atrage pe toți, este trimis la școală de tatăl său. Când acesta se întâlnește prima dată cu Narcis, fiind două firi opuse, se recunosc imediat ca două jumătăți care, puse împreună, se completează. Dacă Narcis știa care va fi drumul său, Gură-de-Aur se lupta cu multe incertitudini, din cauza copilăriei necunoscute și aceea ce-i băgase tatăl său în cap, când îl împinsese pe drumul monahal, convins că asta este misiunea lui în viață. Numai prietenia cu Narcis scoate la iveală secrete bine tăinuite în sufletul tânărului și admiratului Gură-de-Aur.
Paolo Giordano
Corpul uman
Editura Humanitas
Paolo Giordano, unul dintre cei mai apreciati si tradusi scriitori din noua generatie de prozatori italieni.Afganistan, valea Gulistan, un punct rosu pe hartile departamentelor de stiri. Reporteri din intreaga lume au vizitat bazele in care sute de mii de soldati, din 51 de tari, participa la operatiuni militare. Paolo Giordano revine din valea Gulistan transformand un pluton de soldati in eroii noului sau roman. Avanpostul Ice este revelatorul unei povesti despre maturizarea unei generatii. Microierarhia militara se desface in istorii personale in care intervin evenimentele vietii anterioare plecarii in misiune. Traumele definitive ale razboiului le continua pe cele difuze ale trecutului, de care tinerii soldati incearca sa se desprinda cautand aventura.Apartinand noii generatii de prozatori italieni, Paolo Giordano s-a nascut in 1982 la Torino si a urmat studii de fizica teoretica, obtinand in 2010 un doctorat in fizica particulelor. Tanarul cercetator stiintific Paolo Giordano si-a cultivat marea pasiune pentru literatura urmand in 2006-2007 cursurile de tehnici narative de la Scuola Holden, fondata si condusa de scriitorul Alessandro Baricco. In 2008 a publicat romanul Singuratatea numerelor prime (La solitudine dei numeri primi), distins in acelasi an cu mai multe premii literare importante. Romanul a cunoscut un imens succes, fiind ecranizat in 2010 si tradus in 40 de tari. Corpul uman (Il corpo umano) vede lumina tiparului in 2012, fiind deja tradus in peste 30 de tari.
Anchee Min
Ultima imparateasa
Editura Polirom
Conceput ca o continuare a povestilor fascinante descrise in Imparateasa Orhidee si a intrigilor infiripate in misteriosul Oras Interzis, romanul lui Anchee Min duce pina la capat reinterpretarea din perspectiva moderna a vietii tumultuoase a ultimei si celei mai controversate imparatese din istoria Chinei. Ultima imparateasa este de fapt povestea dramatica a transformarii Orhideei dintr-o tinara puternica si increzatoare intr-o conducatoare abila, capabila sa tina friiele unui imperiu in declin, o poveste in care dramele intime din palatele tainice ale Orasului Interzis devin pe nesimtite tragediile istorice ale unui intreg popor. Confruntata cu necesitatea de a-si asuma o dubla regenta, cu pierderea prematura a doi fii, cu pasiuni amoroase reprimate pina in ultima clipa a vietii, cu invazia Marilor Puteri si ingenuncherea morala si economica a Chinei, imparateasa Tzu Hsi se dovedeste, in viziunea lui Anchee Min, o femeie capabila sa sacrifice totul in numele adevarului si al dreptatii, dezmintind profetia conform careia „China va fi distrusa de o femeie”.
Cristian Teodorescu
Soseaua Virtutii. Cartea Ciinelui
Un roman despre cine si cum a facut avere dupa 1989, despre coruptia omniprezenta a clasei politice romanesti si relatiile ei ascunse cu fosta Securitate rebotezata in fel si chip. O marturie despre jocurile de putere subterane si lupta pentru cistigarea unor pozitii dominante in noile ierarhii, fenomene care au macinat intreaga societate si au ajuns pina la cel mai inalt nivel in stat. In tot acest univers halucinant, pe cit de delirant, pe atit de imoral, au fost atrasi si oameni onesti, dar naivi, care nu au realizat la timpul potrivit ca astfel devin simple unelte minuite de cei care le trasau destinul, fara ca macar sa-i intrebe, dispretuindu-i, dar folosindu-se de ei cu cinism. Ca si personajul principal din romanul lui Cristian Teodorescu, ei s-au lasat purtati de un val ademenitor, au facut compromisuri si au sacrificat uneori tot ce aveau mai bun – familie, profesie, idealuri, chiar si propria constiinta – pentru niste iluzii ce aveau sa se dovedeasca efemere. Idolii cei noi se arata a fi cu mult mai rai decit cei care din trecut, cu chipurile turnate in bronz, ne fac un semn cu ochiul, perfid sau complice, de pe soclurile unor statui. Iar Soseaua Virtutii, privita dinspre blocurile cenusii care o marginesc, e pentru multi drumul celor fara de speranta, un drum ce duce spre nicaieri. Editura Cartea Românească