Celebrarea a șapte decenii de la înfrângerea nazismului, marcată de noile amenințări ce planează asupra Europei (AFP)

Europa a celebrat vineri șapte decenii de la victoria asupra Germaniei naziste, în timp ce războiul mocnește în Ucraina, iar amenințarea jihadistă planează asupra întregului continent, comentează AFP.

‘Să rămânem uniți alături de aliații noștri, în Europa și dincolo de ea, în numele valorilor comune — libertatea, securitatea, democrația, drepturile omului — împotriva sectarismului și a urii sub toate formele, pentru a da un sens acestui jurământ: ‘Să nu uităm și să nu se mai întâmple niciodată așa ceva”, a declarat președintele american Barack Obama.

Spre deosebire de manifestările solemne desfășurate anul trecut cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la debarcarea Aliaților în Normandia și la care au participat numeroși șefi de stat, inclusiv președintele rus Vladimir Putin, acum fiecare țară a ales ceremonii mai degrabă naționale.

‘Noi nu am trăit războiul, noi îl privim ca pe o realitate mai degrabă îndepărtată, uneori abstractă, cu toate că ea este aici, nu departe de noi, în Ucraina (…), în Orientul Mijlociu’, a declarat la rândul său președintele francez Francois Hollande. ‘Încă există cauze care trebuie să ne anime’, a completat liderul de la Elysee, înaintea participării la o ceremonie la Arcul de Triumf din Paris, alături de premierul Manuel Valls și de secretarul american de stat John Kerry.

‘Astăzi suntem solidari cu poporul ucrainean în fața agresiunii ruse (…) Facem apel la leadership-ul vostru în lupta împotriva grupării Statul Islamic’, a indicat șeful diplomației americane într-o declarație scrisă.

În Marea Britanie, unde actualitatea este dominată de victoria conservatorilor premierului David Cameron la alegerile legislative și de dezbaterile privind viitorul acestei țări în Uniunea Europeană, principalii lideri politici au participat vineri la prânz la o ceremonie.

În Germania, care, deși a fost învinsă în cel de-Al Doilea Război Mondial, a reușit să-și regăsească locul în Europa ca democrație model și putere economică, a sărbătorit și ea eliberarea de obscurantismul nazist și a mulțumit aliaților occidentali și armatei sovietice pentru angajamentul lor împotriva nazismului. ‘Ei au pus capăt regimului de teroare național-socialistă cu prețul unor sacrificii inimaginabile’, a declarat președintele Bundestagului, Norbert Lammert.

Dacă în urmă cu zece ani, liderii occidentali erau alături de președintele rus Vladimir Putin în Piața Roșie din Moscova pentru a sărbători împreună a 60-a aniversare a victoriei împotriva nazismului, de data aceasta, din cauza conflictului ucrainean, ei au declinat invitația de a fi prezenți la ceremoniile fastuoase care vor avea loc sâmbătă la Moscova.

Dorind să profite de ocazie pentru a-și etala din nou forța militară, Rusia a mobilizat 16.000 de soldați și 194 de vehicule de luptă pentru parada militară din Piața Roșie, care va fi survolată de 143 de avioane și elicoptere ale forțelor aeriene rusești. Spre deosebire de celelalte țări europene, care aniversează sfârșitul războiului pe data de 8 mai, în Rusia această sărbătoare este stabilită pe 9 mai, datorită decalajului orar din momentul semnării capitulării de către Germania nazistă.

Într-un gest sugestiv menit să marcheze ruptura față de Moscova, guvernul de la Kiev a decis ca anul acesta să marcheze în premieră sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial pe data 8 mai, în loc de 9 mai.

De altfel, această aniversare aduce din nou în atenție situația din Ucraina, ce arată că amenințarea unor conflicte nu a dispărut în Europa, în timp ce statele din estul continentului se tem tot mai mult de ambițiile militare ale Moscovei. ‘În Europa există încă forțe ce amintesc de perioadele cele mai sumbre ale istoriei europene din secolul XX, care se ghidează după logica zonelor de influență și încearcă să-și mențină vecinii într-o stare de dependență vasală’, a avertizat președintele polonez Bronislaw Komorowski, în timpul ceremoniilor desfășurate joi la Gdansk.