Simion Hancescu (FSLI): O nouă lege a salarizării trebuie să fie pusă cât mai repede în practică
‘O nouă lege a salarizării să fie pusă cât mai repede în practică, pentru a se elimina anomalia generată de introducerea sporului de vechime în salariul de bază, ceea ce a dus la o egalizare a salariilor personalului nedidactic, indiferent de vechime, fapt care nu este corect. În plus, această nouă lege a salarizării este necesară și pentru că actuala grilă de salarizare este aplatizată, iar diferența între salariile personalului nedidactic și cele ale personalului didactic în primii ani de activitate este nesemnificativă’, susține Simion Hancescu, președintele FSLI, în comunicatul citat.
FSLI apreciază, totodată, adoptarea de către Guvern a ordonanței prin care, de la data de 1 august a.c., salariile personalului nedidactic din învățământ vor fi majorate cu 12%.
‘Ne-am luptat pentru cei 53.000 de oameni, personal nedidactic din învățământul preuniversitar, fără de care școlile nu ar putea funcționa normal și am obținut această creștere’, a precizat Hancescu.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat luni că noua lege a salarizării, pe care Guvernul o promovează, prevede că niciun salariu nu va scădea, urmând să se înregistreze creșteri la nivelul tuturor categoriilor de salarii pentru bugetari.
„Încercăm să o finalizăm în octombrie, vom avea discuții cu partenerii noștri sociali și vrem să o implementăm de la 1 ianuarie 2016. Implementarea se va face în funcție de spațiul fiscal pe care îl vom avea, dar, având în vedere că avem creștere economică, o colectare mai bună, o creștere a investițiilor, sunt convinsă că vom avea spațiu fiscal pentru implementarea acestei legi”, a menționat ministrul Muncii.
Potrivit acesteia, prin noul proiect de lege se va ajunge la cinci trepte salariale.
Ministrul Muncii a menționat că noul proiect de lege, care are o altă viziune, va conduce la o salarizare echitabilă pentru sectorul bugetar și va introduce totodată criterii de performanță în salarizarea bugetarilor.