Anca Sigartău: La prima ediție a Theaterstock vrem să dovedim că la Bacău există o bază pentru proiecte majore
Anca Sigartău a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că prin inițierea Festivalului ”Theaterstock International Arts Bacău 2015″ instituția pe care o conduce, Teatrului Municipal Bacovia, și-a propus să dovedească faptul că ”la Bacău există o bază publică pentru proiecte majore”.
Festivalul este gândit ”să devină un spațiu al întâlnirii artistice și al exprimării libere, un spațiu care valorizează calitatea indiferent de zona de exprimare artistică, un spațiu care reunește zona teatrală de stat cu segmentul independent și inițiativa privată, cu arta stradală, cu muzica”, a spus Anca Sigartău. ”Visez din anul 2007 un asemenea eveniment în care bucuria artistică să aibă cale liberă, în care spectacolele dispuse în suită de cascadă pe o durată mai mare de timp să descătușeze energii. Pentru mine este importantă bucuria, evoluția ce descătușează energii, or acest festival va descătușa energii aducătoare de bucurii. Visez la acest festival de opt ani dar iată că l-am pus în ,,scenă” în doar o lună de zile. Probabil este o aventură nebunească să faci un asemenea eveniment într-un timp atât de scurt. De ce aventură? Una în care am pus la ”bătaie” nu numai efortul a mai bine de o sută de oameni care sunt lângă mine în acest unic moment organizatoric din viața mea, dar și resurse financiare care trebuie justificate prin calitatea programului. Pentru că Festivalul l-am conceput ca pe o călătorie în arta spectacolului de valoare din 15 țări europene, la rândul său România urmând a fi reprezentată de producții regizate de mari personalități, între care Silviu Purcărete, Alexandru Hausvater, Al. Dabija, Ducu Darie. Este așadar un pachet de valori adus publicului văduvit de spectacole de calitate dar, pentru noi organizatorii, este un test de viață”, a spus Anca Sigartău. Potrivit acesteia, Festivalul de la Bacău este gândit a fi ”orientat către public”.
”Îmi doresc un număr cât mai mare de spectatori, pe care îi aștept cu drag pentru a ne bucura, suflet lângă suflet, de minunatele spectacole găzduite de festival. Sunt convinsă, cu siguranță îi vom avea alături. De ce? Pentru că va fi un festival a cărui temă — umbrelă de anul acesta este ‘We are one’, în ideea în care cred cu tărie că toți cei ce venim în fața publicului, indiferent de zona artistică din care provenim sau în care activăm, slujim frumosul și suntem, în ultima instanță, modelatori de suflete. Cred în puterea civilizatoare a artei, indiferent de forma ei de exprimare și cred că teatrul este punct de plecare și de permanentă raportare pentru orice comunitate”, a precizat Anca Sigartău. Festivalul de la Bacău ”nu se vrea un concurent al celui de la Sibiu ci o complementaritate a aceluia, prin etalarea unei structuri tematice deschisă către teatrul independent”, a menționat Dragoș Pandele, managerul manifestărilor de la Bacău. ”Ne-am propus ca Theaterstock să furnizeze structura tematică a festivalului de la Edinburgh, Scoția și energiile celui de la Avignon, Franța. Vrem însă să se constituie și într-o Bursă de spectacole care care să ofere atât deschidere către exteriorul țării, Bacăului, companiilor românești, dar și a celor străine către Bacău, către România”, a mai subliniat Dragoș Pandele. Potrivit acestuia, ”Theaterstock International Arts Bacău 2015″ are bugetul primei ediții la peste 3 milioane de lei, din care 1,8 milioane de lei sunt alocați de primăria Bacău, 100.000 de Ministerul Culturii iar restul din sponsorizări și încasări la spectacole. ”Îmblânzirea scorpiei” de W. Shakespeare, producție a Teatrului Municipal Bacovia, în regia semnată de Anca Sigartău, va deschide suita celor peste 300 de ore de spectacol înscrise în programul Festivalului. ”M-a interesat să merg în concepția de punere în scenă, pe reliefarea fațetelor, condiției femeii. Nu am dorit să fiu mai deșteaptă decât autorul. Nu am venit să fac experiențe aici cu acest spectacol. Un spectacol curat, premergător anului 2016 în care va fi sărbătorit W. Shakespeare. Este, așadar, spectacol exploziv asumat, corect și cinstit, de actori. Nu toți sunt angajații Teatrului Bacovia, dar am considerat că este bine să împrospătăm aerul cu nume noi, între care, ca o continuare firească și câștigătoarea ediției din acest an a festivalului ‘Gala Star’, deschis producțiilor de tip one man show, găzduit tot de Bacău. Era necesară o infuzie de energie în teatrul băcăuan. Minunat este că am realizat spectacolul în doar zece zile și nopți de repetiții, actorii muncind enorm cu o energie molipsitoare și pentru mine, care a dus la ‘îmblânzirea scorpiei”, a subliniat Anca Sigartău.