Istoricul, criticul și teoreticianul literar Paul Cornea este câștigătorul Premiului Național pentru literatură decernat luni de Uniunea Scriitorilor din România în cadrul Galei Premiilor USR, desfășurată în Aula Bibliotecii Centrale „Carol I”.
Premiul a fost acordat de ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu.
„Probabil din cauza vârstei, dar și a îndepărtării de vanitățile meseriei nu acord atenție premiilor literare”, a spus Paul Cornea, mărturisind că ar fi ipocrit dacă nu ar spune că nu și-a dorit încă din tinerețe acest premiu, pe care nu-l mai aștepta.
Criticul a recunoscut că a avut colegi redutabili, precum Mircea Cărtărescu și Nora Iuga, nominalizați la această ediție și a pledat pentru permanența literaturii, ca singur „refugiu” într-o lume bântuită de „crize”.
De-a lungul anilor, acest premiu a revenit scriitorilor Constantin Țoiu, Ileana Mălăncioiu, Livius Ciocârlie, Radu Cosașu, George Bălăiță, Dumitru Radu Popescu, Alexandru George, Norman Manea, Antoaneta Ralian.
Paul Cornea s-a născut la 3 noiembrie 1923, în București, unde a urmat studiile liceale și universitare.
Este licențiat în litere și filosofie (1948). Din 1949 și-a început cariera didactică la Facultatea de Litere a Universității din București, unde obține titlul de doctor în filologie (1971).
Paralel cu activitatea universitară, între 1952 și 1964 a fost director general în Ministerul Culturii, a condus succesiv Direcția Teatrelor și Instituțiilor Muzicale, Direcția Generală a Editurilor, Studioul Cinematografic București, a fost cercetător în cadrul Institutului de Istorie și Teorie Literară ‘G. Călinescu”, ultima sa încadrare aici fiind aceea de șef de sector.
După 1990 a fost secretar de stat în Ministerul Învățământului (ianuarie-iunie 1990), șef de catedră și decan al Facultății de Litere (1990-1996); Profesor emerit la Facultatea de Litere din cadrul Universității București.
Este unul dintre cei mai importanți interpreți ai fenomenului literar, autorul a numeroase lucrări în domenii precum teoria și istoria literaturii, critică literară, literatură comparată, specialist în perioada preromantismului românesc și a romantismului.
Inițiază și conduce (din 1967) seria de ‘Documente și manuscrise literare’. A coordonat volumul ‘Reviste literare românești în secolul al XIX-lea’ și ‘Structuri tematice și retorico-stilistice în romantismul românesc’ (1979) și a publicat antologii de texte (‘Gândirea românească în epoca pașoptistă’, I-II, 1969, în colab.; I. Heliade Rădulescu interpretat de…, 1980).
Dintre volumele publicate menționăm: ‘Studii de literatură română modernă’ (1962), ‘De la Alexandrescu la Eminescu’ (1966), ‘Originile romantismului românesc’ (1972, reeditată în 2008), ‘Conceptul de istorie literară în cultura românească’ (1978), ‘Regula jocului. Versantul colectiv al literaturii’ (1980), ‘Itinerar printre clasici’ (1984), ‘Introducere în teoria lecturii’ (1988) (trad. italiană, 1993), ‘Aproapele și departele’ (1990), ‘Semnele vremii’ (1995). Alte volume: ‘Introducere în teoria lecturii’ (1998), ‘Interpretare și raționalitate’ (2006).
Mai recent, în 2013, a apărut volumul „Ce a fost — cum a fost. Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache”.
A fost răsplătit cu Premiul ‘B.P. Hașdeu’ al Academiei (1972) și ‘Premiul Asociației Scriitorilor din București’ (1973).
În 2009 a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor pe 2008, cu volumul ‘Delimitări și ipoteze. Comunicări și eseuri de teorie literară și studii culturale’, iar în 2011, a fost finalist pentru Opera Omnia, secțiunea literatură, în cadrul celei de-a X-a ediții a Premiilor Prometheus.
Membru în Biroul executiv al Societății de Științe Filologice din România, este, din 1990, vicepreședintele acesteia. Membru al Asociației Internaționale de Literatură Comparată, din 1985 face parte din comitetul de coordonare, din 1991 din comitetul executiv, iar între 1994 și 1997 îndeplinește funcția de vicepreședinte. De la fondarea ei în 1997, este președintele Asociației de Literatură Comparată din România. A participat la numeroase congrese ale AILC (Bordeaux, Montreal, Budapesta, Innsbruck, New York, Paris, Munchen, Edmonton și Leiden), fiind ales și președinte al comisiei de experți pentru organizarea congresului de la Pretoria (2000). A fost distins cu ‘Palmes Academiques”, cu gradul de ‘Officier” (1997).
A făcut parte din Consiliul de conducere al Institutului Cultural Român (2009-2012).