Criza imigranților: UE vrea să intervină contra traficanților din Mediterana
Uniunea Europeană are în vedere să intervină direct contra rețelelor infracționale specializate în trafic de imigranți, prin extinderea competențelor misiunii navale pe care a desfășurat-o în Marea Mediterană, au declarat marți surse concordante europene, citate de AFP.
Comandantul operațiunii maritime Navfor Med, amiralul Enrico Credendino, le-a propus celor 28 de state membre ale UE să treacă la o fază mai ofensivă, la două luni după lansarea acestei misiuni concentrate până acum pe supravegherea din apele internaționale a rețelelor de traficanți de persoane cu plecare de pe coastele libiene.
”Pe baza evaluării sale militare, el a propus trecerea la cea de-a doua fază a operațiunii, cu respectarea dreptului internațional aplicabil, ceea ce înseamnă, în acest stadiu, a opera în largul mării”, a declarat marți Catherine Ray, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.
Concret, în cadrul celei de-a doua faze a operațiunii, navele militare europene ar putea percheziționa, sechestra și schimba ruta navelor suspecte că ajută traficanții de imigranți, cu condiția de a nu intra în apele teritoriale ale Libiei.
Șefa diplomației europene Federica Mogherini îl susține pe amiralul Credendino în acest demers.
Ea va prezida joi, la Luxemburg, o reuniune informală a miniștrilor apărării din UE, urmată vineri de una a miniștrilor de externe, în vederea explorării pozițiilor celor 28 de state membre.
”În acest stadiu nu există nicio rezervă pentru a se trece la această fază”, a explicat pentru AFP o sursă diplomatică europeană.
Organizația Internațională pentru Migrație a anunțat vineri că, de la începutul acestui an, în total 322.914 refugiați veniți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia au reușit să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană pe diferite rute.
Anterior, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a estimat numărul refugiaților ajunși în Europa în același interval de timp la 310.000, alți 2.500 pierzându-și viața în timpul traversării Mediteranei. Pe parcursul anului trecut, au reușit să treacă Marea Mediterană înspre Europa circa 219.000 imigranți clandestini.
Unii dintre acești refugiați provin din zone de conflict, dar alții vin din țări africane în încercarea a găsi un trai mai bun în Europa, ei profitând de anarhia din Libia pentru a tranzita această țară, de unde traversează apoi Marea Mediterană mai ales către Italia. O altă rută, folosită în special de sirieni, irakieni și afgani, este traversarea Turciei și apoi a unei porțiuni din Marea Egee către insulele grecești.AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Florin Ștefan)