Dintr-un număr de zece pacienți care au primit terapia cunoscută sub numele de CTL019, la șase boala nu a mai progresat, deși doi dintre pacienți au fost tratați de foarte puțină vreme, potrivit rezultatelor publicate în revista „New England Journal of Medicine”.
Primul pacient inclus în studiu, al cărui cancer nu a răspuns la nouă scheme de tratament diferite, a fost desemnat ‘cancer-free’ după 12 luni de la primirea acestei terapii.
Cercetătorii au declarat că măduva osoasă a pacientului era afectată aproape în întregime de celule canceroase atunci când a fost inclus în acest studiu, iar testele nu au mai evidențiat existența bolii 130 de zile mai târziu.
„Nu am putut fi mai mulțumit de răspunsul acestui pacient la tratament”, a spus autorul studiului, Alfred Garfall, profesor asistent la Universitatea din Pennsylvania.
„Noi credem că celulele sale CTL019 au făcut diferența, având în vedere că nu ne puteam aștepta la o remitere atât de durabilă doar prin transplant”, a explicat specialistul.
Terapia CTL019 utilizează propriile celule T ale pacientului care sunt reprogramate să țintească și, potențial, să distrugă celulele canceroase din corpul bolnavului.
Cercetătorii au explicat că celulele T modificate conțin o proteină cunoscută drept receptor himeric antigen (CAR), care este proiectat să țintească proteina CD19 găsită pe suprafața celulelor B, inclusiv celulele B maligne caracteristice mai multor tipuri de leucemie și limfom.
Tratamentul a fost combinat cu chimioterapie și cu un transplant autolog (donat chiar de pacient) de celule stem, o nouă strategie pentru a ținti și ucide celulele care dau naștere și formează un mielom. În urma acestei terapii, nu au fost raportate efecte adverse grave.
Tratamentul cu CTL019 a fost, de asemenea, promițător pentru pacienții adulți cu leucemie limfocitară cronică (LLC) în stadiu avansat, cea mai comună formă de leucemie la adulți.
Într-un studiu clinic timpuriu, opt din 14 de pacienți cu LLC avansată au răspuns la terapie, unii dintre ei ajungând să fie desemnați ‘cancer-free’ pentru aproximativ cinci ani, au raportat cercetătorii de la aceeași universitate săptămâna trecută, mai notează agenția Xinhua.