Cultura

FESTIVALUL ENESCU Violonistul David Garrett concertează la Ateneul Român

Celebrul violonist David Garrett va concerta marți la Ateneul Român, în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”.

În compania Monte Carlo Philharmonic, dirijată de Gianluigi Gelmetti, Garrett va interpreta Balada pentru vioară și orchestră (1895) de George Enescu, pe care a dus-o și pe scenele internaționale. De asemenea, violonistul va prezenta Concertul pentru vioară și orchestră în sol minor op. 26 de Max Bruch, precum și trei piese de Maurice Ravel — Alborada del gracioso, Pavană pentru o infantă defunctă și Bolero.

Imediat după încheierea concertului, violonistul va susține o conferință extraordinară de presă în Sala Mică a Ateneului Român.

Potrivit site-ului Festivalului Enescu, David Garrett (David Bongartz), născut la Aachen, cu un tată jurist german, un pasionat violonist, și o mamă prim-balerină americană, a primit prima sa vioară la vârsta de 4 ani și a debutat cu Hamburg Philharmonic la vârstă de 10 ani.

La 13 ani, este cel mai tânăr artist care încheie un contract în exclusivitate cu Deutsche Grammophon Gesellschaft, adoptând pseudonimul „David Garrett” după numele de familie al mamei sale.

În 1999, în vârful carierei, își redirecționează energia, hotărând să renunțe la cariera de violonist clasic și să se mute la New York pentru a se înscrie la prestigioasa Juilliard School, unde a studiat muzicologie și compoziție. Studiul sub îndrumarea lui Itzhak Perlman conferă interpretării sale fațete complet noi. Deosebitul entuziasm al lui David Garrett în studiul compoziției îi aduce o recunoaștere în 2003, când câștigă renumitul Concurs de Compoziție de la Juilliard School.

După încheierea studiilor, acesta s-a dedicat unui scop bine definit — să-i apropie pe tineri de clasici și să le crească entuziasmul față de muzica declarată serioasă, combinând elemente clasice cu acelea de pop și rock și de rhythm and blues.

Combinația de perfecționism și deschidere, de atenție la detalii și de anticipare poate explica succesul copleșitor pe care l-a avut David Garrett de la lansarea CD-ului Virtuoso. Prin această înregistrare, artistul a venit în fața publicului cu viziunea sa despre cum mai multe stiluri muzicale pot fi contopite în mod creativ, la un nivel artistic ridicat, fără niciun compromis la nivelul standardelor muzicale, se arată pe site-ul Festivalului Enescu.

Artistul a fost răsplătit cu un premiu ECHO Classic 2008 la categoria „Clasici fără frontiere”. Albumul „Encore” a urmat rapid după primul său succes în octombrie 2008, iar continuarea sa a reușit chiar să-l întreacă. În SUA, David Garrett a rămas pe primul loc al topurilor de muzică clasică și de crossover luni de-a rândul.

Odată cu albumul „Classic Romance”, lansat în noiembrie 2009, violonistul s-a întors pe scena clasică. A creat un CD special și foarte personal, centrat în jurul Concertului pentru vioară de Mendelssohn, care este însoțit de șapte lucrări mai scurte din perioada clasică și cea romantică. „Classic Romance” a avut o rezonanță enormă, aducându-i lui Garrett premiul ECHO Classic 2010 la categoria „Bestseller of the Year”.

În iunie 2010, toate activitățile muzicale ale violonistului au culminat cu o provocare și mai mare: proiectul Rock Symphonies.

După turneul de mare succes Rock Symphonies din 2011, David s-a întors la rădăcinile sale clasice. În toamnă, starul viorii a fost în juriu la categoria vioară a Concursului internațional de muzică din Koln. Și-a împlinit visul de-o viață reușind să înregistreze albumul „Legacy” la DECCA, album lansat pentru prima oară în Germania, Austria și Elveția. „Legacy” s-a dovedit a fi un succes excepțional. De îndată ce a fost lansat, albumul a ajuns pe locul șase în topurile generale din Germania, cel mai înalt loc atins vreodată în topurile germane de un album de muzică instrumentală clasică. În ianuarie 2012, a devenit Gold Album. „Legacy” a fost lansat în Marea Britanie pe 12 martie 2012, iar în SUA în 5 iunie 2012.

Considerat ca unul dintre cei mai buni violoniști contemporani, David Garrett cântă pe vioara „A. Busch” Stradivarius (1716).

El este înregistrat în Guinness Book ca unul dintre cei mai rapizi violoniști din lume, care a realizat un timp record de 66 secunde (13 note muzicale pe secundă) în interpretarea la vioară a piesei „Zborul bondarului” de Rimski-Korsakov.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button