Românii nu adoptă o conduită preventivă consecventă, deși se informează în privința sănătății – specialiști
Aproximativ 4,5 milioane de români vizitează lunar primele cinci site-uri de sănătate, însă acest apetit pentru informație nu se traduce în conduita zilnică printr-o grijă activă față de sănătate și o conduită preventivă consecventă, o dovadă fiind datele statistice și de consum din România, a afirmat joi, în cadrul unui forum privind sănătatea, directorul financiar GSK Consumer Healthcare România, Ruxandra Dumanov.
Ea a subliniat că în era digitală tot mai mulți oameni caută informații despre sănătate, care să fie ușor disponibile și la orice oră.
La rândul său, Andi Dumitrescu, director de vânzări la aceași companie, a arătat că deși 90% dintre români recunosc importanța periajului dentar de două ori pe zi, jumătate dintre ei își periază dinții doar o dată pe zi cu o medie de consum de 1,5 tuburi de pastă de dinți pe an de persoană.
În segmentul medicamentelor fără prescripție medicală, românii cumpără medicamente OTC (medicamente fără prescripție medicală) în valoare de 25 de euro în decurs de trei luni, mult sub nivelul Bulgariei (41 de euro) și la aproape o treime din ce cheltuiesc vest europenii (67 euro).
Dumitrescu a afirmat că acest lucru arată că majoritatea românilor nu apelează la medicamente fără prescripție medicală, care pot ameliora primele simptome ale unor afecțiuni simple sau care pot să prevină apariția unor boli cu consecințe mai grave.
Potrivit unor date prezentate în cadrul forumului „Healthcare connections — Educație pentru sănătate în România: Parteneriate strategice între Guvern, mediul de afaceri și organizații guvernamentale”, 14% din populație rămâne cu probleme medicale nerezolvate din cauza costurilor mari ale serviciilor medicale, accesului dificil la unitățile medicale sau a timpului de așteptare.
„Healthcare connections — Educație pentru sănătate în România: Parteneriate strategice între Guvern, mediul de afaceri și organizații guvernamentale” are ca scop crearea unei platforme de comunicare prin care persoane cheie din instituțiile publice, domeniul privat și ONG-uri să analizeze subiecte actuale și de interes din domeniul sănătății, să discute exemple de bune practici și să identifice oportunități și soluții prin care să fie îmbunătățită starea de sănătate a românilor.
Subiectele dezbătute în cadrul evenimentului desfășurat joi s-au concentrat asupra apetitului pentru informații despre sănătate a românilor, despre cum datele deschise guvernamentale prezintă un potențial mare pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate prin parteneriate public-privat-ONG.