Politic

Iohannis: Avem nevoie de un mediu de afaceri performant

 

Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Galei Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România (CCIFER) în care a subliniat că România are nevoie de un mediu de afaceri performant, evidențiind că astfel întreprinzătorii vor dobândi încrederea necesară.

În mesajul prezentat de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, șeful statului a felicitat comunitatea de afaceri franceză din România arătând că aceasta a creat mii de locuri de muncă și a contribuit la performanțele economice ale țării noastre.

„Investițiile străine constituie, fără îndoială, o veritabilă sursă de modernizare economică a României, prin facilitarea tehnologiilor performante și a ideilor inovative. În egală măsură, o prioritate esențială este susținerea capitalului autohton atât de important pentru dezvoltarea sănătoasă a economiei românești”, a arătat Iohannis.

El a susținut că în actualul context economic atenția trebuie să se orienteze asupra mediului de afaceri.

„Avem nevoie de un mediu de afaceri performant, care să fie bazat pe instituții economice și juridice de calitate și predictibile, căci numai așa întreprinzătorii vor dobândi încrederea necesară. În acest sens, îmbunătățirea calității instituționale a mediului de afaceri și eliminarea barierelor din calea liberei inițiative trebuie să fie priorități clare”, a precizat Iohannis.

Șeful statului a menționat aprecierea pentru contribuția Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România la îmbunătățirea mediului de afaceri, prin propunerea de soluții și recomandări axate pe creșterea competitivității economiei românești.

„Așa cum sugerați în Cartea Albă a Competitivității, pe care ați publicat-o de curând, trebuie să acordăm atenție oportunităților existente în diverse domenii, precum energia, industria constructoare de automobile, agricultura sau turismul, dar și necesității de a reforma unele sectoare și sisteme publice, care frânează în prezent potențialul real al dezvoltării noastre. Totodată, competitivitatea înseamnă și un sistem fiscal atractiv pentru întreprinzători, care să ofere motoarelor economiei stimulentele necesare. Însă nu este suficient, motiv pentru care, în contextul dezbaterilor recente asupra Codului Fiscal, am subliniat nevoia ca măsurile de relaxare fiscală să treacă testul timpului, să fie integrate într-o viziune pe termen lung, astfel încât să respecte cele trei condiții esențiale: prudență, responsabilitate și sustenabilitate. Adică reguli bune — pe termen lung, căci aceasta trebuie să fie lecția elementară a prosperității economice”, a arătat Iohannis.

El a indicat că pentru România investițiile franceze joacă un rol foarte important, în contextul în care reprezintă peste 6% din totalul investițiilor străine directe. Astfel, Franța este al cincilea investitor străin din economia României.

Șeful statului a susținut că Parteneriatul Strategic dintre România și Franța reprezintă dovada și garanția unei bune cooperări bilaterale, inclusiv în plan investițional. El s-a arătat convins că nivelul investițiilor franceze din țara noastră va fi și mai ridicat în anii ce urmează. De asemenea, Iohannis a arătat că și în planul schimburilor comerciale există semne clare de performanță, comerțul bilateral ridicându-se la aproape 7 miliarde euro anul trecut, cu o creștere cu aproape 5% față de anul anterior.

„Sunt convins că, prin avantajele competitive de care dispunem, sursele prosperității noastre comune se vor multiplica, cu precădere în contextul principiilor liberului schimb, dar și al avantajelor prin care integrarea monetară consolidează economia Uniunii Europene. Sper ca și România să beneficieze, în curând, de aceste avantaje, care sunt indispensabile pentru succesul integrării economice europene”, a spus Iohannis în mesaj, arătând că pot fi identificate multe alte oportunități de extindere a cooperării economice cu Franța.

Related Articles

Back to top button