Laboratoarele care fac analize gratuite pentru tratament fără interferon, stabilite în 10 zile

Pacienţii cu hepatită C nu trebuie să se grăbească să îşi facă analizele pentru a beneficia de tratament fără interferon, spune preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, precizând că încă nu au fost stabilite laboratoarele, acestea urmând să fie anunţate în cel mult zece zile lucrătoare.Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat, miercuri, că semnatarul contractului cost-volum va comunica instituţiei, în termen de cel mult zece zile lucrătoare, lista laboratoarelor care vor face gratuit investigaţiile necesare la dosarul de aprobare a tratamentului fără interferon. Ciurchea a spus că CNAS va posta pe site lista acestor laboratoare.Dosarul întocmit în vederea aprobării tratamentului fără interferon va fi depus la Casa de Asigurări de Sănătate cu care se află în relaţie contractuală medicul de specialitate (prescriptor sau curant).Conform contractului, CNAS va plăti doar tratamentul pacienţilor la care se obţine rezultat medical. De asemenea, compania câştigătoare va suporta o serie de investigaţii: viremiile de iniţiere şi finale ale pacienţilor şi fibroscan pentru stabilirea gradului de fibroză, astfel că pacienţii nu trebuie să plătescă nimic, a explicat Ciurchea.”Aş vrea să atrag atenţia pacienţilor să nu se grăbească să îşi facă analizele, decât după ce vo fi anunţate laboratoarele. În plus, atenţionez din nou că bolnavii nu trebuie să plătească analizele, ele fiind suportate de către firma producătoare”, a adăugat preşedintele CNAS, după ce mai mulţi bolnavi au reclamat că le-au fost ceruţi bani pentru analize şi că deja au fost chemaţi pentru efectuarea acestora.Potrivit CNAS, în prima etapă ar putea fi 5.000 de pacienţi care ar putea primi noul tratament pentru hepatita C, stadiul 4.Medicamentele pentru pacienţii care îndeplinesc criteriile de includere în tratament vor fi prescrise în baza aprobării emise de către comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice de la CNAS.Dosarul pacientului va conţine, obligatoriu, mai multe documente, acestea fiind afişate pe site-ul www.cnas.ro, la secţiunea tratament fără interferon – informaţii asiguraţi – medicamente. Tot la aceasta secţiune de pe site-ul CNAS pacienţii pot afla mai multe informaţii despre modul de administrare a tratamentului fără interferon, precum şi despre investigaţiile necesare includerii în tratament.

Totodată, compania care va distribui medicamentele va susţine un program de monitorizare a pacientului, pentru a garanta rezultatul medical.

Alexandru Oproiu, preşedintele comisiei de specialitate a CNAS, declara că nicio ţară din lume nu-şi permite să trateze toţi bolnavii cu această infecţie.

„Bolnavii vor semna un angajament prin care vor respecta tratamentul. Există pericolul ca pacientul să nu respecte exact indicaţiile de tratament, adică să ia concomitent două medicamente. Dacă va lua doar un singur medicament din cele două, există riscul ca să apară rezistenţa virusului la acest tratament şi să nu se mai vindece niciodată. Nu preţul medicamentului este important, ci ca pacientul să se vindece”, spunea Oproiu.

Până miercuri au fost desemnate nouă centre, respectiv Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara şi Oradea, unde medicii vor putea prescrie tratamentul fără interferon în hepatita C.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat, în 1 octombrie, contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacienţii cu stadiul de fibroză (F4).