ARPIM susţine că România este “pe ultimele locuri” în Europa în ceea ce priveşte accesul pacienţilor la tratamente inovatoare

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) susţine că România este “pe ultimele locuri” în Europa în ceea ce priveşte accesul pacienţilor la tratamente inovatoare şi, deşi s-au făcut paşi “importanţi” în actualizarea listei de medicamente compensate, este “departe” de standardele europene.

Potrivit unui comunicat de presă al APRIM transmis miercuri AGERPRES, timpul mediu până la accesul unui nou medicament pe piaţa din România în sistem de compensare, de la aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentului, este de aproximativ 43 de luni, în timp ce alţi europeni au acces “imediat sau în câteva luni”.

“În urma publicării raportului IQVIA ‘Evaluarea inovaţiilor terapeutice centrate pe pacient’, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) se alătură eforturilor Federaţiei Europene a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (EFPIA – European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) şi face un apel pentru includerea experienţei şi preferinţelor pacientului în evaluarea Tehnologiilor Medicale, procesul care stă la baza deciziei de acces pentru noi medicamente şi în deciziile de stabilire a preţurilor şi de rambursare”, se arată în comunicat.

Conform ARPIM, inovaţiile terapeutice centrate pe pacient pot avea un impact semnificativ asupra calităţii vieţii acestuia, “îmbunătăţesc aderenţa şi, ca urmare, îmbunătăţesc rezultatele”, iar pentru buget aduc economii datorită unui rezultat “clinic mai bun, a unei monitorizări simplificate şi a competiţiei de preţ”.

Raportul IQVIA “Evaluarea inovaţiilor terapeutice centrate pe pacient” a fost realizat prin analizarea medicamentelor noi lansate între 2011 şi 2018, în opt ţări europene – Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Suedia, Olanda şi Polonia, în arii terapeutice precum HIV, diabet, neurologie, oncologie, scleroză multiplă, boli respiratorii.

“Acest raport scoate în evidenţă modul în care toţi cei implicaţi în deciziile privind sănătatea şi accesul la medicamente ar trebui să se raporteze la inovaţiile în domeniu. În acelaşi timp, raportul subliniază încă o dată decalajul dintre România şi alte ţări europene în această privinţă. România nu a fost inclusă în acest studiu, sistemul HTA local fiind unul care depinde de evaluarea şi accesul medicamentelor în sistem de rambursare în alte ţări europene”, a declarat directorul ARPIM, Dan Zaharescu, citat în comunicatul de presă. AGERPRES