Local

Gheorghe Nichita: Da… e groasă… suntem monitorizați

Primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a fost interceptat ambiental în timp ce discuta cu Iulius Mardarasevici, director al SC Information Business Consulting SRL (IBC), despre mita pe care trebuia să o primească în contul unui contract ce urma să fie atribuit asocierii de firme UTI-IBC, deși știa că este monitorizat de DNA.

 

În referatul prin care DNA cere Tribunalului București arestarea preventivă a primarului Gheorghe Nichita și arest la domiciliu pentru Tiberiu Urdăreanu, se află mai multe interceptări ambientale. Astfel, cu ocazia unei întâlnirii de la sfârșitul lunii septembrie 2015 dintre Mardarasevici și Nichita, aceștia au discutat despre remiterea către primar a 10% din valoarea contractului, respectiv 6,9 milioane lei. „Mardarasevici Iulius Gabriel, referindu-se la faptul că parte din suma de bani ce urma a fi dată lui Nichita Gheorghe a rămas în contul IBC și că nu știe cum să procedeze, i-a spus lui Nichita Gheorghe, în șoaptă, că a fost la UTI, la Tănăsescu, care a zis că i-ar da răspuns ‘peste 2 săptămâni’, afirmând că ‘ăștia se cam trag pe…’. De asemenea, Mardarasevici Iulius Gabriel i s-a adresat lui Nichita Gheorghe: ‘M-ai întrebat tu, știi, la un moment dat, de acesta, de Urdă… dacă ne-am văzut în trei… O singură chestie mi-aduc aminte, că am intrat odată la Radisson și te-am văzut cu el’. În cadrul discuției, Mardarasevici Iulius Gabriel i-a comunicat lui Nichita Gheorghe că e o problemă cu banii (10% — n.n.), că au rămas în contul IBC… ‘Problema care este…deci ei la firmă acolo, dacă se duce și îi întreabă cineva, ăia or să spună cine-i șeful, știi?… Nu știu cum naiba să fac”, se arată în referat.

„Nichita Gheorghe: …pentru banii ăia?
Mardarasevici Iulius: Ba da, dar sunt mulți, sunt disproporționați între… înțelegi?

Nichita Gheorghe: (șoptit) Să-l caut oare pe Urdăreanu?
Mardarasevici Iulius: Păi nu știu! Tu știi! A, mai e chestia asta…am uitat să îți zic. Mai e aia cu China. Acolo, când am plecat, știi că au făcut presiune pe noi, ‘hai hai, hai hai’. Amețitele astea din primărie m-au pus să fac comanda prin mine, știi? Că nu găseau bilete la avion și au făcut comanda prin firma mea.

Nichita Gheorghe: Da, da…e groasă asta și au văzut și toți ceilalți.
Mardarasevici Iulius: Da, dar nu asta e…Problema e că au rămas încasările…

Nichita Gheorghe: (în șoaptă) Am fost în delegație și noi nu puteam să ne cazăm acolo și am zis „vă cazați voi dincolo și…”.
Mardarasevici Iulius: Da, știu că mi-ai zis asta. (neinteligibil în șoaptă)… Știi ce mă stresează? Deci, când am fost la Urdăreanu… deci ei o dădeau scăldată; zic: „Băi Mihai, ce pana mea?!” Și el tot o dădea: „Aaaa, proiectul merge extraordinar!”. La el la birou…

Nichita Gheorghe: (în șoaptă) Noi suntem monitorizați…
Mardarasevici Iulius: Da, mă, și asta…

Nichita Gheorghe: (în șoaptă)… Dacă e, tu nu m-ai rugat, n-am făcut nimic”.

Într-o altă întâlnire, Iulius Mardarasevici și directorul UTI, Mihail Tănăsescu, au discutat despre derularea și finalizarea proiectului „Managementul traficului în municipiul Iași”, fiind îngrijorați după ce procurorii au ridicat documente de la Primăria Iași. De asemenea, pentru a explica foarte clar înțelegerea dintre Nichita, Urdăreanu și Mardarasevici și mecanismul prin care sumele de bani destinate primarului cu titlu de mită erau colectate în contul IBC, în octombrie 2015, între Mardarasevici și Tănăsescu a avut loc o nouă întrevedere, având drept scop indicarea unor soluții pentru justificarea sumei de bani aflată în contul IBC. În timpul audierii de la DNA, Mihail Tănăsescu a recunoscut faptele reținute în sarcina sa, făcând o descriere detaliată atât a modalității de disimulare a naturii reale a sumei dată ca mită lui Nichita, cât și a discuțiilor avute cu Tiberiu Urdăreanu pe acest subiect. De altfel, Tiberiu Urdăreanu a recunoscut la DNA acuzațiile, motiv pentru care procurorii cer în instanță doar arestarea la domiciliu a acestuia. Potrivit DNA, în august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI — IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții. DNA menționează că, până în prezent, Nichita a primit: o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit; beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București, în perioada 2013-2015; plata, în 2014, a unor servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de acesta, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri, între care și Mardarasevici; beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei. „Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta ‘contribuția’ UTI, iar 20% reprezenta ‘contribuția’ IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru Nichita, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC”, au constatat procurorii.

Related Articles

Back to top button