Autoritățile publice locale nu au atribuții de a aviza și nici de a verifica activitatea stațiilor de distribuție a carburanților

Potrivit legii, autoritățile publice locale, așa cum este Primăria Municipiului Iași, nu au atribuții de a aviza și nici de a verifica activitatea stațiilor de distribuție a carburanților, indiferent de tip (benzină, diesel, GPL).
Activitatea de avizare a comerțului derulată de Primăria Municipiului Iași, prin Biroul Avize Mici Întreprinzători, este reglementată de Hotărârea Consiliului Local nr. 120 / 2007 privind reglementarea autorizării comerţului de produse şi servicii de piaţă pe raza Municipiului Iaşi, care transpune și prevederile Ordonanței Guvernului nr. 99 / 2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață.
Potrivit art. 3, alin (3), lit c) din Ordonanța Guvernului nr. 99 / 2000, „sunt exceptate de la prevederile prezentei ordonanțe activitățile de comercializare având ca obiect (…) combustibilii pentru uzul mijloacelor de transport, inclusiv cei comercializați prin stații de distribuție”.
În ceea ce privește stațiile de distribuție a carburanților din oraș, care dețin, pe lângă pompe de alimentare, și magazin, restaurant, cafenea etc., Primăria Municipiului Iași nu avizează, potrivit legii, decât activitatea de comerț cu amănuntul pentru orice alt produs (alimentar sau nealimentar) în afara carburanților. Doar pentru această din urmă activitate municipalitatea solicită inclusiv aviz de securitate la incendiu eliberat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.