Viceprim-ministrul în exerciţiu, Victor Osipov, va participa în componenţa delegaţiei oficiale a Republicii Moldova la Reuniunea ministerială anuală a OSCE, care va avea loc în zilele de 3-4 decembrie 2015 la Belgrad (Republica Serbia). Astăzi, Victor Osipov a avut două întrevederi semnificative, cu actualul Reprezentant special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Ambasadorul sîrb Radojko Bogojevic, şi cu Ambasadorul Cord Meier-Klodt, care va exercita acest mandat pe durata anului 2016, cînd Germania va deține Președinția OSCE, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul pentru reintegrare.Oficialii au făcut un schimb de opinii pe marginea provocărilor și riscurilor majore la adresa securității şi stabilității regionale. Victor Osipov a exprimat interesul pentru ca Reuniunea Ministerială a OSCE să fixeze într-o declarație specială subiectul negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean. El a menționat necesitatea ca organizația să reconfirme importanța soluționării conflictului din Moldova și să impulsioneze continuarea negocierilor în formatul „5+2”. În context, viceprim-ministrul a accentuat că formatul trebuie să se axeze pe obiectivul său de bază, și anume, cel al elaborării și adoptării unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.
La întîlnirile cu diplomatul sîrb și cu cel german Victor Osipov a făcut o trecere în revistă a situației actuale în cadrul dialogului Chişinău-Tiraspol, a evocat o serie de probleme și oportunități. Vicepremierul a reiterat poziția autorităților Republicii Moldova, care constă în elaborarea de soluții concrete în beneficiul populației de pe ambele maluri ale Nistrului şi în obținerea unui progres în procesul politic de reglementare transnistreană. În acest efort, a declarat el, Republica Moldova mizează mult pe sprijinul OSCE.
Atît actualul Reprezentant Special al OSCE, E.S. Radojko Bogojevic, cît şi reprezentantul următoarei președinții, Ambasadorul Cord Meier-Klodt, au apreciat poziția constructivă și pro-activă a reprezentantului politic al Republicii Moldova în procesul de negocieri pentru soluționarea problemei transnistrene. Diplomații au acceptat necesitatea implicării cît mai intense a OSCE în consolidarea dialogului, inclusiv pe durata președinției germane a OSCE.