AIPA a lansat a doua etapă de recepționare a dosarelor pentru subvenții în avans

Tinerii și femeile, care vor să-și lanseze afaceri în domeniul agricol, pot depune începând cu ziua de astăzi dosarele pentru obținerea subvențiilor în avans. Agenția de Intervenție şi Plăți pentru Agricultură (AIPA) a lansat azi cea de-a doua etapă de recepţionare a cererilor, care va dura până la 14 noiembrie curent, informează MOLDPRES.

Subvențiile în avans vor fi acordate în baza proiectelor investiționale depuse de producătorii agricoli care desfășoară pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar.

Valoarea totală a proiectului propus nu trebuie să depășească un milion de lei. 65 la sută din mărimea cheltuielilor prevăzute în proiect vor fi acoperite de stat, iar alte 35 la sută vor fi investite de autorul ideii.

În cadrul programului, vor fi eligibile proiectele care vizează producerea legumelor și a fructelor pe teren protejat, înființarea plantațiilor multianuale, renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, procurarea animalelor de prăsilă, dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare.

În cadrul primei etape de recepționare a dosarelor, care s-a încheiat la 10 septembrie curent, au fost depuse 38 de dosare în valoare de 19 mln de lei.

Pentru implementarea sistemului de acordare a Plăților în Avans pentru proiectele start-up, anual din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi alocate cel puțin 5%, iar în anul curent, această sumă constituie 45 mln lei.