În fiecare an, aproximativ 420.000 de persoane de pe întreaga planetă – dintre care o treime cu vârste sub cinci ani – mor din cauza bolilor cauzate de alimente contaminate, potrivit primului studiu pe această temă elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează EFE. Raportul, prezentat joi, este rezultatul muncii de peste opt ani a peste 150 de oameni de știință din întreaga lume, care au încercat să determine repercusiunile consumului de alimente nesănătoase în ceea ce privește mortalitatea. Dintre cei peste 200 de agenți care pot provoca intoxicații alimentare, OMS a reușit să studieze în profunzime efectele a numai 31 de elemente, printre care bacterii, virusuri, paraziți, toxine și substanțe chimice, dat fiind faptul că despre restul nu există informații suficiente sau concludente la nivel mondial. „Luptăm împotriva unui dușman invizibil”, a avertizat în prezentarea raportului directorul pentru sănătate alimentară din cadrul OMS, Kazuaki Miyagishima. Rezultatele au arătat că, în fiecare an, 600 de milioane de persoane suferă de intoxicație alimentară, ceea ce reprezintă aproape o persoană din zece pe plan mondial. Dintre acestea mor 420.000, printre care și 125.000 de copii sub cinci ani, deși acest grup de vârstă reprezintă numai 9% din populația mondială. Copiii mai mici de cinci ani sunt deosebit de sensibili la bolile diareice, strâns legate de intoxicațiile alimentare. De fapt, în fiecare an, 550 de milioane de persoane se îmbolnăvesc de boli diareice, iar 230.000 dintre ele mor. Se estimează că bolile diareice afectează 220 de milioane de minori, iar anual mor 96.000 dintre aceștia. Bolile diareice sunt cauzate în principal de norovirusuri, salmonella, E.coli. O contaminare alimentară poate cauza simptome pe termen scurt, dar poate avea și efecte grave pe termen lung precum cancerul, dureri renale, dureri hepatice și tulburări neuronale. Copiii care supraviețuiesc celor mai grave forme de intoxicație alimentară pot suferi întârzieri în dezvoltarea lor fizică și mintală. Aceste boli le afectează, de asemenea, pe femeile însărcinate, persoanele în vârstă și persoanele cu sisteme imunitare slăbite. Riscul bolilor cauzate de hrana contaminată este mult mai mare în țările în curs de dezvoltare, unde apariția lor este strâns legată de pregătirea alimentelor cu apă contaminată, în lipsa condițiilor de igienă și cu condiții de înmagazinare inadecvate. Cele mai afectate regiuni sunt Africa — cu 91 de milioane de bolnavi și 137.000 de morți pe an — și sud-estul Asiei — cu 150 de milioane de cazuri și 175.000 de morți. În regiunea Americilor, se îmbolnăvesc 77 de milioane de persoane pe an din cauza unei intoxicații alimentare, dintre care se estimează că 9.000 mor. Dintre cei care se îmbolnăvesc în zona celor două Americi, 31 de milioane sunt copii cu vârste sub cinci ani, dintre care 2.000 mor. Principala cauză a acestor suferințe și decese este diareea. Specialiștii OMS pledează pentru potențarea relației dintre sănătate și agricultură pentru a se obține o dublă siguranță alimentară, adică acces la alimente care să fie sigure pentru consum. În general, printre principalii agenți ai intoxicației alimentare se numără bacteriile listeria și cele care provoacă holera; virusul hepatitei A; paraziții care provoacă toxoplasmoza; cianura, aflatoxina.